הממשלה עוברת מתסבוכת לתסבוכת: יומיים לאחר ששר האוצר בצלאל סמוטריץ' החליט למנות את אילן רום למנכ"ל האוצר, לא ברור אם אכן ניתן לעשות זאת בהיעדר מינוי קבוע לנציב שירות המדינה.
כיום לא מכהן נציב שרות מדינה קבוע ועו"ד רואי כחלון משמש מ"מ על פי הרשאה מיוחדת מהיועצת המשפטית לממשלה. מבדיקת ynet עולה כי עד אתמול טרם הוגשה לנציבות שירות המדינה בקשה לאשר את מינויו של רום, וגורמים משפטיים העלו ספק אם מ"מ נציב שירות מדינה יכול לאשר מינוי בכיר מסוג זה.
בנציבות שירות המדינה הסבירו כי צפויה לקום ועדה כדי לאשר את המינוי, אך טרם נעשה בירור אם אכן כחלון יוכל לאשר את המינוי לאחר החלטת הוועדה. בכל מקרה, לפי גורמים בנציבות טרם התקבלה הבקשה לאשר את מינויו של רום, אף ששלומי הייזלר יפרוש כבר בסוף השבוע.
אתמול נחשף ב-ynet כי היועצת המשפטית של הנציבות, עו"ד עידית ביטמן, הנחתה את מנהלי האגפים להימנע מקבלת החלטות "בעלות השלכות ארוכות טווח". בהודעה שנשלחה בקבוצת הוואטסאפ של מנהלי הנציבות, נכללו הנחיות ברורות: "תיאמתי עם משרד המשפטים את מתכונת העבודה שלנו בעת הזאת. בהתאם לסיכום, החלטות החורגות מהשגרה, או שיש בהן כדי ליצור שינויים ארוכי טווח, רחבי השפעה והשלכות נוספות, לא יתקבלו בעת הזאת. כמובן שלא תהיה חזרה מהחלטות שכבר התקבלו קודם לכניסתו לתפקיד".
בעקבות כך, כחלון שיגר אתמול (שני) מכתב חריף ליועצת המשפטית של משרד רה"מ, שלומית פרגו ברנע, ובו טען שאין לה סמכות להגביל את סמכויותיו הניהוליות כממלא-מקום נציב שירות המדינה, למנוע ממנו לעסוק בתחום המשמעת בשירות ולהשתתף בוועדת המינויים לתפקידים בכירים.
גורם ממשלתי בכיר אמר ל-ynet כי "לא ברור מדוע שר האוצר לא בחר למנות עובד מדינה כמו אחד מבכירי משרד האוצר לתפקיד. זה היה מונע את כל הפלונטר".
אילן רום שירת במשך 25 שנה במוסד והגיע לדרגה המקבילה לתת אלוף. לפי ההודעה על מינויו רום פיקד במהלך שנותיו במוסד על אלפי מבצעים מורכבים וקיבל שני פרסי ביטחון ישראל ואת צל"ש המוסד. בשנתיים האחרונות מכהן רום כמנכ"ל המועצה האזורית מטה בנימין.
על אף שירותו עתיר ההישגים במוסד, כלל לא ברור אם כישוריו מתאימים כדי להתמנות למנכ"ל משרד האוצר - תפקיד הדורש ידע בכלכלה וניסיון בניהול גופים גדולים. במשרד האוצר וברשות המיסים יש כ-7,000 עובדים ובאוצר יש עשרה אגפים שצריך לתאם ביניהם. קודמו בתפקיד, שלומי הייזלר פורש השבוע מסיבות אישיות לאחר שנתיים בתפקיד.
אילן רום נחשב למקורב לסמוטריץ' ומינויו היה הפתעה, לאחר ששמו לא הוזכר כלל כמועמד בשבועות האחרונים לתפקיד.
ב-2021 בימיו של ישראל כץ כשר אוצר, כבר התמנה מ"מ למנכ"ל לאחר כישלון למנות מנכ"ל קבוע. אלוף משנה (במיל') קובי בליטשטיין שימש בתקפיד במשך שלושה חודשים לאחר ניסיונות מצד כץ למנות מנכ"ל את עודד שמיר ופסילתו על ידי נציב שירות המדינה. עוד קבעה אז ועדת החריגים בנציבות שירות המדינה קבעה כי בעת קיום מערכת בחירות, לא ניתן למנות מנכ"ל קבוע מחוץ לעובדי שירות המדינה.