הלחץ הציבורי עבד והבנקים מתחילים להודיע בזה אחר זה על שורה של הטבות: בהמשך לפגישת הנגיד עם הבנקים לפני שבועיים ובו הציג לבנקים את צפייתו לשלם ריבית על העו"ש, שני בנקים גדולים הודיעו היום (ראשון) על חבילת הטבות ללקוחות הפרטיים – הבנק הבינלאומי ובנק הפועלים. בנוסף, זה עתה הודיע גם בנק מזרחי כי יצא עם צעד משלים לחבילת ההטבות שפרסם בשבוע שעבר הכוללת מתן ריבית על העו"ש בגובה של 2%.
נזכיר כי בנק לאומי הודיע בשבוע שעבר כי יעניק ריבית בגובה של 2% על יתרות העו"ש. בנק דיסקונט טרם הודיע על תכנית הטבות חדשה לאחר השיחה הנגיד. בעקבות הביקורת הציבורית הנוקבת נגד הבנקים על שלא מגלגלים את עליית הריבית במשק לפיקדונות וליתרות עו"ש, יזם ח"כ ינון אזולאי הצעת חוק שתחייב את הבנקים לשלם ללקוחות ריבית על העו"ש.
החקיקה הוקפאה לכמה ימים לאחר המכתב החריף ששלח נגיד בנק ישראל לראש הממשלה ובו פירט את הנזקים וההשלכות על המערכת הבנקאית בישראל כתוצאה מחקיקה מהסוג הזה. עד כה נענו לבקשת הנגיד הבנקים מזרחי, לאומי ובנק ירושלים.
מה כוללות תכניות ההטבות?
במרכז התכנית של הבינלאומי - תשלום ריבית בשיעור של 2.2%- 1.8% לשנה על יתרות זכות בעו"ש עד ליתרת זכות בסכום של 25,000 ש"ח. ההטבה תשולם אחת לרבעון על יתרות שיצטברו החל מ-1 ביולי ותינתן לשתי קבוצות לקוחות פרטיים המקבלים משכורת בחשבונם ושסך הנכסים הפיננסים בחשבונם: עו"ש, ני"ע ופיקדונות, אינו עולה על שווי של 50,000 שקלים.
בשונה מיתר הבנקים, בנק הפועלים לא הודיע בשלב זה על מתן ריבית על יתרות עו"ש אלא על מנגנון אחר שהוגדר על ידי הבנק כ"מנגנון העו"ש המקזז" שאמור לעזור למשקי הבית אשר נמצאים חלק מהחודש בפלוס וחלק מהחודש במינוס.
איך זה עובד? הסכומים שנצברים בימי הפלוס מקזזים את הסכומים שנצברים בימי המינוס ועליהם יש לשלם ריבית. כך שבפועל - הריבית שהלקוח משלם על יתרות החובה שלו תקטן. בבנק אומרים כי המוצר מיועד למאות אלפי לקוחות פרטיים הנמצאים בחלק מהחודש ביתרות זכות ובחלק אחר שלו ביתרות חובה ומקטין את הריבית המשולמת על יתרות החובה.
המוצר יופעל באופן אוטומטי החל מיום 1.8.23 לכלל הלקוחות הפרטיים בעלי מסגרת עו"ש בש"ח (ובכלל זה עו"ש משכורת, חח"ד פרטי, סטודנט וחייל) וצפוי לחסוך למאות אלפי לקוחות הבנק סכום של מאות שקלים בשנה.
הנגיד פרופ' אמיר ירון מודיע על העלאת הריבית (ארכיון) \\ צילום: יוני רינקר
בבנק מביאים דוגמא להמחשה: לקוח שהיה ביתרת זכות בסך 10,000 ש"ח למשך 10 ימים ולאחר מכן גם היה ביתרת חובה באותו הסכום למשך 20 ימים. ללא מנגנון העו"ש המקזז, הלקוח היה משלם ריבית בסך של כ-840 ש"ח בשנה. עם מנגנון עו"ש מקזז הלקוח ישלם כ-420 ש"ח בשנה, כלומר 420 ש"ח פחות, חיסכון של 50%. עוד מציינים בבנק שהפועלים כי ריבית זכות בגובה 2% על יתרת העו"ש היתה מקנה ללקוח כ-66 ש"ח בשנה בלבד.
בדומה לבנק הפועלים גם מזרחי-טפחות הודיע לפני שעה קלה כי יציע קיזוז בין יתרות עו"ש ליתרות חובה, זאת, ימים ספורים לאחר שיצא ראשון מבין הבנקים הגדולים, עם חבילת הטבות ללקוחותיו הכוללת מתן ריבית על העו"ש בגובה 2%.
בהודעת הבנק נכתב כי ההטבה החדשה של מזרחי-טפחות 'קיזוז ריבית חובה', מצטרפת לצעדים הנוספים עליהם הודיע הבנק בשבוע שעבר ואשר כוללים כאמור ריבית זכות על העו"ש, הפחתת ריבית החובה וזיכוי מיוחד לבעלי משכנתאות.