אוהדי בית"ר ירושלים פורצים לכר הדשא לאחר גמר הגביע
בבית"ר ירושלים קיבלו בסיפוק את ההודעה של אופ"א, שקבעה כי לבית הדין של ההתאחדות לכדורגל אין את הסמכות לשלול מהמועדון את ההשתתפות בקונפרנס ליג בעונה הבאה. לצד זאת, במועדון ימשיכו היום (רביעי) בהתייעצויות משפטיות ומתכוונים להיאבק בהחלטה שהתקבלה בבית הדין.
ההחלטה של אופ"א הכניסה את הצדדים לתסבוכת. אם בית"ר תערער על העונש, ייתכן שבית הדין יגזור עליה עונש חמור יותר כמו שלילת הגביע - אם כי הסיכוי שהדבר יקרה נמוך במיוחד. אם בית"ר לא תערער על העונש וגם ההתאחדות לא - ייווצר מצב שרק שתי קבוצות (מכבי ת"א והפועל באר-שבע) יירשמו לקונפרנס-ליג.
בבית"ר מבינים שמדובר במקרה חסר תקדים, ומשוכנעים כי העובדה שאופ"א רוקנה מתוכן את החלטת בית הדין תביא לביטול עונש ההרחקה מאירופה ותותיר על כנו את הקנס בגובה 70 אלף שקל ואת עונש הפחתת שלוש נקודות על תנאי. עם זאת, בהתאחדות לא מתכוונים לוותר על עונש חריף, וייתכן שבית הדין יקבל בסופו של דבר את הבקשה המקורית של תובע ההתאחדות - הפחתת נקודות בפועל בעונה הבאה.
2 צפייה בגלריה
אוהדי בית"ר ירושלים על כר הדשא לאחר גמר הגביע
אוהדי בית"ר ירושלים על כר הדשא לאחר גמר הגביע
אוהדי בית"ר ירושלים על כר הדשא לאחר גמר הגביע
(צילום: עוז מועלם)
"הצדק נעשה, בית"ר באירופה", אמר גורם במועדון. "אופ"א עשתה צדק ושיתקה את ההתאחדות ובית הדין. אי אפשר לשלול מקבוצה משהו שהיא זכתה בו על המגרש בגלל התנהגות קהל. ברור לכולם שמה שקרה בגמר הגביע לא בסדר, אבל לא צריך להרחיק לכת".
בהתאחדות לכדורגל קיבלו בהלם את ההודעה מאופ"א, וניתן רק לתהות איך זה שניתן פסק דין כזה מבלי לוודא שהוא עומד בתקנות של הגוף המנהל את הכדורגל באירופה. יתרה מזאת, בהתאחדות מבינים שאין מקום לערער על הודעת אופ"א.
כזכור, אתמול פנו בהתאחדות לאופ"א על מנת לברר מי תהיה הקבוצה שתחליף את בית"ר באירופה בעקבות העונש שהוטל עליה. תשובת אופ"א הייתה שעל מנת לשלול מהקבוצה את ההשתתפות בקונפרנס-ליג היה צריך לשלול ממנה את הגביע, אך הוא כבר הוענק לקבוצה. משמעות קביעת אופ"א היא שלא ניתן לאפשר לבית"ר להחזיק בגביע ובמקביל לרשום במקומה קבוצה אחרת.
2 צפייה בגלריה
הכאוס על הדשא באצטדיון סמי עופר אחרי שאוהדי בית"ר פרצו וגרמו לביטול טקס הנפת הגביע
הכאוס על הדשא באצטדיון סמי עופר אחרי שאוהדי בית"ר פרצו וגרמו לביטול טקס הנפת הגביע
"אי אפשר לשלול מקבוצה משהו שהיא זכתה בו על המגרש בגלל התנהגות קהל"
(צילום: עוז מועלם)
גורם בכיר בהתאחדות אמר אתמול: "ברגע שהתקבלה ההחלטה על העונש, פנינו לאופ"א כדי להבין מי הקבוצה שתשחק באירופה במקום בית"ר – הפיינליסטית מכבי נתניה או הפועל ירושלים שסיימה במקום הרביעי. על סמך התובנות שהיו לנו, אופ"א הייתה מאוד ברורה: אם אנחנו רוצים שבית"ר לא תהיה באירופה - צריך לקחת לה את הגביע. ההערכה היא שמאחר שהגביע כבר ניתן לה ולא יילקח ממנה – בית"ר תספוג עונש אחר".

"מהומה אחת גדולה, מבישה ומבזה"

כזכור, ביום שני פסק בית הדין של ההתאחדות עונש כבד על בית"ר, בעקבות אירועי גמר גביע המדינה שבו פרצו אוהדיה וגרמו לביטולו של טקס ההנפה. בנוסף להרחקה מאירופה בעונה הבאה, נגזר עליה קנס בגובה 70 אלף שקל, הפחתת שלוש נקודות על תנאי והרחקה מהגביע על תנאי.
כזכור, לאחר הפריצה לתחומי המגרש, אוהדי בית"ר ירושלים גנבו מדליות המיועדות לשתי הקבוצות, שרפו את הרשתות של השערים וגרמו לפינויו של נשיא המדינה יצחק הרצוג, שעזב את האצטדיון בחסות כוחות האבטחה. המאבטחים והשוטרים לא הצליחו להשתלט על האוהדים, והתקוות של השחקנים להניף את הגביע נגוזו נוכח המצב. הכאוס היה בשיאו, כאשר בהתאחדות לכדורגל פנו לשחקני בית"ר ירושלים כדי שירגיעו את הקהל. בשלב מסוים הוחלט לכבות את האורות באצטדיון ולקפל את הבמה עליה היו אמורים שחקני הזוכה להניף את הגביע.
נשיא המדינה יצחק הרצוג מעניק את גביע המדינה לבית"ר ירושלים
(לע"מ)
העונש שהטילו הדיינים חמור מזה שביקש התובע ניר רשף במהלך הדיון בשבוע שעבר. רשף דרש אז להפחית לבית"ר שלוש נקודות ממאזנה בעונה הבאה, אך בית הדין החליט על עונש כבד יותר תוך כדי העברת ביקורת על התובע והעונש המקל שביקש.
החלטת בית הדין הייתה נוקבת, ולא חסכה ביקורת - לא מבית"ר ירושלים ואוהדי וגם לא מתובע ההתאחדות. "לבית"ר ירושלים ולאוהדיה חלק גדול, מרכזי ועיקרי בהפיכת מעמד הגמר למהומה אחת גדולה, מבישה ומבזה", כתבו הדיינים ישראל שמעוני, נעם ליובין וגיורא לנדאו. "ובדין יוחסו לה עבירות של 'נסיבות מחמירות' בנוגע לחלק מהאישומים כלפיה. לאלה יש להוסיף את העובדה כי זוהי העמדתה לדין ה-29 של הנאשמת רק בעונה זו בשל מעשי אוהדיה. נוסיף בצער כי להתרשמותנו מההעמדות הרבות לדין בעונה החולפת, הנאשמת בחרה קו התנהלות של עימות מינימלי עם אוהדיה, ובכך היא מאפשרת הפיכת חלקים ביציע אוהדיה לשטח הפקר. כל אלה מצדיקים ענישה מחמירה למעשיה. נדגיש, החומרה אינה רק בהתפרצות הקהל הרב לכר הדשא בסיום, אלא לכל אורכו של המשחק, בשורה ארוכה של אירועים אשר אך בנס לא הסתיימו בנפגעים.
"נדבך מהותי בפסיקת עונשה של נאשמת הוא תקנה המורה להשית עליה עונש של שלילת התואר וכל הזכויות הספורטיביות והכלכליות הנובעות מהשתתפותה במשחק הגמר, ובמילותיו: 'נעברה העבירה במסגרת משחק גביע, תורחק הקבוצה מהתחרות והניצחון יוענק לקבוצה היריבה, ואם זכתה בגביע ישללו ממנה התואר כמחזיקת גביע וכן כל הזכויות הספורטיביות והכלכליות הנובעות מהשתתפותה במשחק הגמר (למעט הכנסות ממכירת הכרטיסים) והגביע יוענק לקבוצה אשר התמודדה מולה במשחק זה'.
אוהדי בית"ר מפגינים ליד ביתו של ניר רשף
"על רקע אמירה כה מפורשת של מתקין התקנון, יש להצטער כי מסגרת העונשים שאותם דרש תובע ההתאחדות הייתה כה דלה ביחס למקרה כה קשה. לפיכך, באשר אין בית דין זה כבול לבקשותיו של התובע לענישה, בשאיפה להגשים את כוונת והוראת מתקין התקנון, בחרנו להשית עונשים בעלי הלימה ראויה יותר לעבירות".
העונש עורר תגובות קשות, גם בקרב הקבוצה ואוהדים וכן בקרב פוליטיקאים. בית"ר הודיעה כי "קיבלנו בתדהמה את העונש שהושת על המועדון על ידי דייני ההתאחדות לכדורגל. מדובר בהחלטה שפוגעת בצורה אנושה במועדון, במאות אלפי אוהדי הקבוצה, בספורט בישראל ובעיר ירושלים שמצפה ונערכת לאירוח משחק כדורגל במסגרת אירופית. בית"ר ירושלים זכתה בגביע בצדק רב ובאופן הוגן וספורטיבי ואנו מצפים כי הדיינים ישכילו להפוך את ההחלטה וכי ההיגיון הישר ינצח, וכמה שיותר מהר, על מנת שנוכל להתכונן במהרה אל המטרה שעומדת מול עינינו והיא השתתפות במוקדמות הקונפרנס-ליג".
שר התרבות והספורט מיקי זוהר צייץ כי "העונש שניתן לבית"ר ירושלים אינו מייצג ערכים ספורטיביים. עונשים קולקטיביים הם אינם הפתרון. ‏ההחלטה הזו חייבת להשתנות, אחרת אין ערך לניצחון על המגרש". אליו הצטרפו גם שרים כמו דוד אמסלם וניר ברקת, וכן ראש העיר משה ליאון.