"בלי הרשתות החברתיות לא הייתה לי קריירה": הישראלית שמשגעת את עולם המוזיקה

מאז שהחזיקה את החלילית בידה בכיתה ב', טלי רובינשטיין לא עזבה אותה מעולם • בין מוסדות לימוד יוקרתיים כמו "תלמה ילין", "ברקלי" בבוסטון ו"רימון" היא סללה דרך מוזיקלית מגוונת ועשירה, ובמהלכה כבר הספיקה לשתף פעולה עם אמנים כמו יוני רכטר, דיויד ברוזה ועידן רייכל • בין הופעותיה בחו"ל, כעת היא מגיעה לשני פסטיבלים בארץ

טלי רובינשטיין , Sandra Emmeline
טלי רובינשטיין. צילום: Sandra Emmeline

ילדות רבות מתחילות לנגנן בחלילית בבית הספר היסודי, חלק קטן מהן ממשיכות עם הכלי הזה למסלול של נגינה קלאסית, בעיקר ביצירות מתקופת הבארוק. אבל, ככל הנראה, יש רק אחת בסצנת הג'אז בעולם שמנגנת בחלילית ומאלתרת איתה. ה"אחת" הזו, היא הישראלית טלי רובינשטיין (38) שמאז כיתה ב' לא עזבה את החלילית מעולם.

הדרך עד למקום שבו היא נמצאת הייתה ארוכה וייחודית: היא עברה מנגינה קלאסית לג'אז, למוזיקת עולם ולז'אנרים נוספים. היא חוותה עליות ומורדות, למדה במוסדות יוקרתיים למוזיקה בארץ ובעולם, ובידיה שלל פרסים חשובים. כיום, רובינשטיין - שגם שרה ומלחינה - נחשבת לאחת מהכשרונות הייחודיים והמבטיחים בסצנת המוזיקה העולמית. לחנים ומוזיקה שכתבה הופיעו באלבום שזכה בגראמי הלטיני, שיר שבו היא מנגנת נכלל בפלייליסט של השירים האהובים על נשיא ארה"ב לשעבר ברק אובמה, ובסצנה הישראלית היא שיתפה פעולה בין היתר עם יוני רכטר, דויד ברוזה, עידן רייכל ועוד.

כעת היא מגיעה עם ההרכב שהיא מובילה לשני פסטיבלי מוזיקה שיתקיימו בתחילת יוני, בירושלים ובתל אביב - פסטיבל הג'אז הנשי, קווינטה, שיתקיים במועדון "הצוללת הצהובה בירושלים", ופסטיבל החליל הבינלאומי הראשון בישראל, שיתקיים ב"שבלול ג'אז בתל אביב".

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected

      Tal y Tali y Yoni - Ad Machar יוני רכטר וטליטלי - עד מחר

      החיבור בין רובינשטיין בת ה-7 לחלילית היה מהיר, ספונטני ורגשי. הוריה זיהו את זה מייד ותוך זמן קצר חיברו אותה עם אחת מנגניות החלילית הבולטות בעולם הקלאסי, ברכה קול, שהמשיכה ללמד אותה במשך 14 שנים. אלא שככל שהתבגרה והמשיכה עם החלילית שלה, התגובות של הסביבה העידו על כך שאחרים התחברו קצת פחות. כך לדוגמה, מייד אחרי שהתקבלה ללימודים בתיכון "תלמה ילין", רכזת המגמה רמזה לה שהיא צריכה לעבור לנגן באבוב במקום בחלילית. אחרי שצלחה את המשוכה הזו וחזרה לחלילית גילתה שהיא יכולה לנגן איתה מגוון צר של יצירות, שכן הרפרטואר הקלאסי של חלילית מוגבל למוזיקה מהמאות ה-16 וה-17.

      לקראת סוף שירותה הצבאי טסה רובינשטיין למבחני קבלה לבית הספר הגבוה למוזיקה בהאג (הולנד). מפקדיה בצבא הבינו את גודל המאורע ואישרו לה חופשה מיוחדת. אלא שבפועל, התוצאות העגומות של המבחן, הרחיקו אותה מהדרך שבה הלכה עד אז וגרמו לה לצעוד את צעדיה הראשונים בדרך שמעט מוזיקאיות ומוזיקאים הלכו בה מעולם.

      מה קרה בהאג?
      "הייתי ממש בלחץ, אבל הצלחתי לנגן מכל הלב ולהגיש להם את כולי והייתי מרוצה. בדיעבד, טעיתי. אחד הבוחנים קטל אותי בלי להגיד מילה על איכות הנגינה שלי. הוא שאל למה אני שותה מים בין כל פרק לפרק וחיכה את הבעות הפנים שלי. זו הייתה חוויה משפילה, ניסיתי להחזיק את עצמי אבל פרצתי בבכי מולו ומול כולם. הסיטואציה הזו שברה אותי".

      רובינשטיין. "גיליתי עולם מלא בחופש שמסב לי אושר", צילום: Sandra Emmeline

      ההשפלה שספגה שם, במקום שהיה הבית המוזיקלי שלה, שינה את מסלול חייה. משם הדרך לבית הספר למוזיקה רימון הייתה קצרה. שם התנסתה לראשונה באלתור ובאווירת לימודים שונה בהרבה מכל מה שהכירה. "לא הרגשתי ב'רימון' את התחרותיות, ההישגיות והאליטיזם של 'תלמה ילין'. הבנתי שבמוזיקה אין חוקים או מסלול אחד שהוא נכון יותר מהשני", היא אומרת.

      תוך כדי הלימודים ובעיקר אחריהם, חברה רובינשטיין לשני מוזיקאים שהכירה בבית הספר, שהקימו יחד איתה את הלהקה "שלנה עליך". בעידוד נשיא רימון, יהודה עדר, התקבלה רובינשטיין עם מלגת לימודים מלאה לבית הספר "ברקלי" בבוסטון, ובכך הייתה החלילנית הראשונה שמגיעה למוסד היוקרתי.

      אחרי שסיימה את הלימודים עברה לניו יורק לנסות את מזלה בבירת הג'אז העולמית. אחרי זמן קצר בתפוח הגדול, יחד עם הצלם דרור פיקלני, היא יצרה סדרת סרטוני יוטיוב שמתעדים את ההופעות שלה במועדונים בעיר: " Tali Jams New York". הסדרה כוללת סרטונים קצרים מתוך ההופעות, אך גם מחייה של רובינשטיין בניו יורק.

      עבור מוזיקאית פורצת דרך, שמנגנת עם כלי שאינו נחשב מסורתי בג'אז ובמוזיקה הפופולרית, האינטרנט והרשתות החברתיות הם כמעט סם חיים. רובינשטיין ערה לחשיבות הנושא ומודה כי "בלי יוטיוב, פייסבוק ואינסטגרם והרשתות החברתיות לא הייתה לי קריירה ואף אחד לא היה יודע על מה שאני עושה".

      מה היה קורה אם המורה שהשפיל אותך בהאג היה מתנצל ומבקש ממך להיבחן שוב?
      "לא הייתי חוזרת לשם. בדיעבד אני שמחה שזה קרה כי גיליתי עולם מלא בחופש שמסב לי אושר. בשבילו זה אולי היה חשוב להתנצל, אבל לא בשבילי".

      טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

      כדאי להכיר