קרעי במתקפה על הנגיד: "אולי אפשר לשים רובוט במקומו"

שר התקשורת בביקורת חריפה לאחר העלאת הריבית • "תודה על מתנת חג מפוארת שהעניק לאזרחי ישראל" • מספר שעות לאחר ההודעה המקורית "הבהיר" קרעי את דבריו בציוץ נוסף

השר קרעי ונגיד בנק ישראל פרופ' ירון, צילום: אורן בן חקון

שר התקשורת שלמה קרעי תקף היום (שני) את נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון, שעה קלה לאחר העלאת הריבית.

"תודה לנגיד בנק ישראל על מתנת החג המפוארת שהעניק לאזרחי ישראל. עם אטימות כזו ערב חג הפסח, אולי אפשר לשים רובוט בתפקיד הנגיד שיקבל החלטות על העלאות הריבית על סמך אלגוריתם אובייקטיבי ומנותק מהעם. ואולי כדאי כבר להתעסק בפתיחת הקרטל הבנקאי לתחרות, ולא לתת רק לבנקים להתעשר מהריבית".

בניין בנק ישראל, צילום: אורן בן חקון

מוקדם יותר כאמור, בנק ישראל העלה בפעם התשיעית ברציפות את הריבית במשק. ההעלאה בוצעה לפי מרבית התחזיות, והריבית עלתה ב-0.25% לרמה של 4.5%. בכך נקבע שיא של 16 שנים בגובה הריבית, מאז ינואר 2007.

מתקפות על הנגיד התרחשו לאחר שהביע ביקורת על הרפורמה המשפטית. חשוב לציין שראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' הגיבו וטענו כי עצמאות בנק ישראל לא תיפגע.

כשעתיים לאחר הציוץ המקורי, קרעי ריכך את דבריו וכתב כך: 

"א. מכבד את בנק ישראל כגוף עצמאי, אין ספק שעצמאותו חשובה לכלכלת ישראל, ואפילו לא רמזתי שצריך לפגוע בעצמאות שלו, אבל אף אחד לא חסין מביקורת. זו דמוקרטיה.

"ב. לגופו של עניין, האם באמת ראינו שהעלאות הריבית הורידו את האינפלציה? התשובה היא לא. בסיס האינפלציה התרחב והיא הפכה ל"דביקה".

"ג. לדעתי, הוועדה המוניטרית צריכה לעצור רגע לחשוב, בפרט ערב חג הפסח, האם לא כדאי לחכות ולראות כיצד ישפיעו העלאות הריבית עד כה.
ב-2008, לאחר המשבר, היו מקרים שבנק ישראל שמר על הריבית ללא שינוי והסביר שהוא ממתין שההשפעה של הרמה החדשה תשפיע. זה קורה גם בעולם. זה תהליך שלוקח זמן. צריך לתת לכלי הריבית לעשות את שלהם. לא חייבים אטימות ויד קלה על ההדק. אין הצר שווה בנזק המלך.

"ד. הנגיד הוא היועץ הכלכלי הבכיר של הממשלה. כבר בממשלה הקודמת ובטח עכשיו, חוץ מהעלאות ריבית, היה צריך להציע תוכנית כלכלית למאבק במחוללי האינפלציה. בינתיים, אנחנו מנסים לעשות את זה בדרכים שונות.

"ה. ברור לכל ילד מי הנהנים הגדולים מהעלאות הריבית בשוק לא תחרותי, ולכן:
תחרות! לא סתם המגזר העסקי מוציא כספים מפקדונות בבנקים ועובר לאפיקים אחרים. 20 מיליארד שקל רווח נקי בשנה לארבעת הבנקים הגדולים הוא כשלון תחרותי מהדהד".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר