דיון סוער בוועדת הכספים על תקצוב מעונו הפרטי של ראש הממשלה בנימין נתניהו עד לסיום שיפוץ המעון הרשמי בבלפור, במקביל לסערה הכלכלית בבורסה ובשוק המט"ח. שלושה חברי כנסת, מיכל שיר, ולדימיר בליאק ורון כץ, הוצאו מהדיון לאחר שהפריעו לדברי מנכ"ל משרד רה"מ, יוסי שלי, יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, הודיע בתום הדיון על דחיית ההצבעות על הצעת החוק, שיערכו מחר בבוקר (11:00).
שלי אמר בדיון כי "החלטת שכר שרים מזה שנים קובעת שהמדינה תעמיד לרה"מ מעון רשמי, ושהוצאות המעון שמחוץ לירושלים ימומנו על ידי המדינה. כשנכנסתי לתפקידי בינואר מצאתי בית לשיפוץ, אבל הרוס. זה לא שיפוץ קלאסי, אין כלום, רק מעטפת, בית לשימור. עברה שנה וחצי מאז שהשלטון התחלף, ראינו לפי עצת היועצים שנדרשות לפחות עוד שנתיים לשיפוץ.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו והאזינו לתוכנית כסף חדש ב-ynet radio
1 צפייה בגלריה
המצור הוסר מבלפור
המצור הוסר מבלפור
מעון ראש הממשלה בבלפור
"לרה"מ הוצעו מספר חלופות, והוא בחר להתגורר במעונו הפרטי כמעונו הרשמי. המודל הקודם היה המודל של בנט, הגענו למצב שיש חוק שמדבר על הבית בבלפור שמדבר על נהלים, ויש מצב של בן כלאיים. הגענו למצב שנוצר אי בהירות מוחלטת, איך מטפלים בזה. אני מיוזמתי הבאתי את זה לכאן כדי ליישר את זה. אחרי שנאשר, אם נאשר, זה בכפוף לנהלים, מה שלא היה, אם רה"מ לא היה בוחר בחלופה הזו, הוא היה בוחר במעון אחר, זה לא היה עולה פחות.
"ביקשנו שמעונו הפרטי יהיה מעון רשמי כפי שאמרתי, ביקשנו תיקון עד 2026, כי הנחת העבודה שעד אז יהיה מעון חדש, ונחזור לנוהל הרגיל. זה נכס דו שימושי, לכן הגדרנו שנושאים שקשורים להשבחה לא יכללו בחשבון. זה יכול גם להסתיים תוך שנתיים. הדברים האלה קבועים כבר בחוק הקיים".
דרורית שטיינמץ, ממשרד רה"מ הסבירה כי ההצעה לאישור ועדת הכספים מדברת על כך שיאופשר לרה"מ להשתמש במעונו הפרטי כמעונו הרשמי "מכיוון שאי אפשר להשתמש בבלפור, ואין כלום בפנים, הליך השיפוץ ייקח תקופה די ארוכה, לערך שנתיים, עד שנמגן אותו ונתאים את כל הצרכים".
עוד הוסיפה שטיינמץ כי המדינה תישא בהוצאות המעון הרשמי בירושלים ומחוצה לה, קרי מעון נוסף: "החלטת ועדת שרים מ-1982 כבר קובעת שאוצר המדינה יממן מעון בירושלים ומעון מחוצה לה, הבקשה שהמעון החלופי לבלפור יהיה מעונו הפרטי. אין הכוונה בשיפוצים מסיבים, אנחנו לא הולכים לעלות ולהשביח את הנכס, אין הכוונה לבניה מסיבית או הוספת קומות".
צחי בוורמן, ראש סגל רה"מ אמר בדיון כי בניגוד לנאמר, לא מדובר על שיפוץ הבתים: "לא הולכים לשפץ לא במעון הפרטי בקיסריה ולא בעזה, כל ההחלטה מדברת על אחזקה שוטפת, המנכ"ל יחליט אם צריך לנקות פעם בשבוע שעתיים או ארבע שעות". לשאלת ח"כ ולדימיר בליאק לעניין עלות התחזוקה, השיב מנכ"ל המשרד כי "כרגע אין מספר אצבע לעלות, אבל זה יהיה הרבה יותר נמוך מחלופות אחרות".
עוד שאלו חברי האופוזיציה האם היה מצב בו שני מעונות השייכים לרה"מ מכהן היו בשיפוצים, ונענו שלא. חברי האופוזיציה קראו לאפשר דיון בו ישאלו כלל השאלות לגבי כלל הסעיפים, ומנגד חברי הקואליציה השיבו להם כי הם מבקשים למסמס את הדיון ולא לקיים דיון ענייני. ח"כ אופיר כץ הקריא מכתב ששלח ליו"ר ועדת הכספים הקודם, אלכס קושניר, לקיים דיון בהוצאות רה"מ לשעבר, בנט, וכן בקשות שהעלה במהלך מספר דיונים של הוועדה לקיים דיון זה: "אתם מדברים איתנו על שקיפות? זו שקיפות. עד היום אנחנו לא יודעים מי נתן את ההוראה. בא מנכ"ל אחראי להסדיר את ההצעות, ויש לכם תלונות. אתם עברתם על החוק ולא הבאתם את זה לכאן".
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני אמר בתום הדיון כי יודיע על מועד המשך הישיבה, וכי הצבעות לא תתקיימנה היום: "לא אאפשר יותר את הפסטיבל הזה, מי שירצה לשאול שאלה ישאל שאלה, נקריא את הסעיפים ונצביע עליהם".