שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

החל ממחר: מערכת החינוך תתרגל סדרה של אירועי חירום בכלל בתי הספר

ברקע לגל רעידות האדמה ולאסונות שפקדו את טורקיה והמזרח התיכון, במהלך השבוע יתורגלו אירועי טילים, הדרכות לשימוש בדפיברילטורים, צוותי חירום בית ספריים ואת מוכנותם של הגנים ומעונות היום • ממשרד החינוך עולה כי קיימים כ-1,600 מבנים הדורשים חיזוק משמעותי

תרגיל רעידת אדמה בבי"ס בירושלים (ארכיון)  , אורן נחשון
תרגיל רעידת אדמה בבי"ס בירושלים (ארכיון) , צילום: אורן נחשון

ברקע לרעידות האדמה שפקדו את טורקיה והמזרח התיכון, תתרגל מערכת החינוך סדרה של אירועי חירום במסגרות שונות ברחבי הארץ. מחר (שלישי) יתורגל אירוע של ירי טילים בכלל בתי הספר והגנים, אשר במסגרתו יידרשו התלמידים לשהות במקלטים במשך של כחצי שעה עד שעה. התרגיל יתקיים בשיתוף פיקוד העורף והרשויות המקומיות. 

במהלך השבוע מעונות היום יתרגלו גם הם תרחישי חירום, ייבחנו מערכות ההתרעה לרעידות אדמה בבתי הספר, תתורגל למידה מרחוק, יערכו הדרכות לשימוש בדפיברילטורים וכן יתורגל מערך בני הנוער המתנדבים וצוותי החירום הבית ספריים.

בניין משרד החינוך בירושלים, צילום: ליאור מזרחי

בתוך כך, משרד החינוך הורה למנהלים לקיים תרגיל רעידת אדמה. במכתב שיצא למנהלים בימים האחרונים נכתב כי "ב-6.2 אירעו רעידות אדמה הרסניות במרכז/דרום טורקיה ובצפון-מערב סוריה בעוצמות שונות. הרעידות הללו הורגשו היטב גם בישראל. על רקע האירועים הללו ותכיפות הרעידות וקרבתן לישראל, אנו ממליצים למנהלי מוסדות חינוך, שטרם ביצעו תרגול ביוזמתם, למצוא את הזמן במהלך שבוע חירום/בתקופה הקרובה ולרענן את הנחיות רעידת האדמה במוסד החינוכי".

המוכנות של מוסדות חינוך לא בהכרח תעזור לרעידת אדמה בהתחשב במבנים הישנים שקיימים. משרד החינוך מצא שקיימים כ-1,600 מבנים מסוכנים שדורשים חיזוק ונבנו לפני 1980. בדו"ח מבקר המדינה משנת 2018 נכתב כי מבין המבנים הללו, רק כ-50 מוסדות עברו חיזוק.

תרגיל פיקוד העורף לרעידת אדמה (ארכיון), צילום: אורן כהן

כעת, 5 שנים אחרי ונראה שאין שינוי משמעותי. מתוך כ-1,600 מבנים שדרושים חיזוק, הסתיים הטיפול רק בכ-230, כלומר, מאז 2018 הסתיים טיפול בעוד 180 מבנים בלבד. כ-870 בתי ספר נמצאים בשלבים שונים של תהליך טיפול בשטח או רק בתכנון על הנייר. 

בדו"ח נמתחה ביקורת על משרד החינוך: "התמשכות תהליך התכנון של חיזוק בתי הספר מצביעה על קשיים של ממש ביישום פרויקט החיזוק", נכתב. כמו כן, יד לציין כי גם הרשויות המקומיות לא משתפות פעולה עם תהליך חיזוק המבנים.

תלמידים מתרגלים אירוע רעידת אדמה בבית הספר (ארכיון), צילום: שרון קווה שטול/עיריית ראשל"צ

ממשרד החינוך נמסר: "הטיפול בחיזוק מוסדות חינוך בפני רעידות אדמה מתבצע בכפוף להחלטת הממשלה בנושא זה בשלבים עד שנת 2035 בהתאם לתקציב שמוקצה לכך על ידי משרד האוצר ועפ"י סדר עדיפויות. לאחרונה התוכנית הורחבה לטיפול במבנים הנמצאים בכלל הרשויות המקומיות בארץ, ולא רק ברשויות מקומיות שנמצאות ברצועות הסיסמיות שמוגדרות רגישות לרעידות אדמה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר