|   15:07:40
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
מהי חרדה דנטלית ואיך מתמודדים איתה?
סוכנות ראש
עריכת הסכמי ממון: השלבים המומלצים בדרך להסכם מוצלח
כדורי קפטגון שתפסה משטרת ביירות [צילום: חוסיין מאלה, AP]

סמים - ענף הייצוא המוביל של סוריה ולבנון

המצב הפוליטי והכלכלי הקשה בסוריה ובלבנון הוא מכרה זהב לסוחרי סמים בינלאומיים כעת ארה"ב יוצאת למאבק, וזוהי הזדמנות גם לישראל
22/01/2023  |   כרמית ולנסי, אורנה מזרחי   |   כתבות   |   העולם הערבי   |   תגובות

תפוצת הסמים בסוריה ובעיקר בלבנון איננה חדשה. כבר בשנות ה-50 וה-60 של המאה שעברה לבנון הייתה ידועה כמקור לקנביס, אשר גידולו נמשך שם עד היום, וחיזבאללה מעורב ביצור וסחר בסמים עוד משנות ה-90 כאפיק הכנסה. הארגון שיגר פעילים שיחברו לקרטלים של סמים במרכז ובדרום אמריקה, ואלה פיתחו רשתות הברחה והפצה של קוקאין לארה"ב (דרך מקסיקו) ולאירופה (דרך אפריקה).

המשברים הכלכליים שפקדו את סוריה ולבנון והחריפו מאז 2019, כמו גם רמת המשילות הנמוכה במדינות הללו, הם שמסבירים את התפשטות התופעה. העוסקים במלאכה מנצלים את מצבם הכלכלי הקשה של תושבי המקום, המוכנים ליטול חלק בייצור סמים וסחר בהם כדי לפרנס את משפחותיהם. מעורבות המשטר בסוריה נובעת מניסיון לאתר מקורות הכנסה בלתי-חוקיים, בין היתר בשל העיצומים הכלכליים המוטלות עליו.

בשנת 2022 ההכנסות מייצוא הסם מסוריה נאמדו ב-30-25 מיליארד דולר. בסוריה ובלבנון הסם נמכר בדולר או שניים למנה, ואילו בסעודיה המחיר עולה ל-25 דולר. עלות הייצור של הגלולה היא שלושה סנטים לכל היותר, כך שמדובר ברווחים ניכרים. לשם השוואה, ההכנסות מענפי הייצוא החוקיים בסוריה הן כ-800 מיליון דולר לשנה.

מאז 2018, את מערך תעשיית הסמים בסוריה מנהל המשטר עצמו. זאת, באמצעות פעילים מגופי הצבא והביטחון של המדינה, חיזבאללה ובעיקר בעזרת דיביזיה 4 - יחידת עלית בפיקודו של מהר אסד, אחיו הצעיר של הנשיא בשאר אסד, האחראית על אבטחת שרשרת הייצור וההספקה של הסם. עוד מעורבים משפחות הנמנות על המעגל הקרוב לאסד ואנשי עסקים, למשל מתעשיית המזון והאריזות, אשר הסבו חלק מפעילותם למערך הסמים. בסיסיים צבאיים ואף מפעלים ששימשו בעבר לייצור נשק כימי משמשים היום כמפעלים לייצור הקפטגון. מעבדות הייצור נמצאות בחלב, חומס, חמאת, טרטוס ולאדקיה, אזורים המצויים בשליטת המשטר. המעבדות מעבירות חשיש וקפטגון לאזורי החוף העלאווים ורובן מוברח מנמל לאדקיה ללבנון וליעדים שונים בעולם.

בלבנון, חיזבאללה נוהג לדחות על הסף טענות בדבר מעורבותו בתחום הסמים, במיוחד משום האיסור הדתי על ייצור, הפצה, מכירה ושימוש בסמים. בעבר היו בין אנשי הארגון שהבהירו, כי מכירתם של סמים ל"אויבים" מותרת, הגם שחסן נסראללה עצמו מכחיש בכל הזדמנות כל מעורבות בכך.


ברון סמים בבקעת הלבנון
סמים מלבנון שנתפסו בסעודיה [צילום: AP]

אזור הבקעה הסמוך לגבול הסורי ומזוהה עם חיזבאללה הפך מוקד של ייצור והברחות של כדורי הקפטגון בעקבות המלחמה בסוריה. מדובר בייצור זול במעבדות קטנות, המצליחות לייצר אלפי כדורים בשעה, תוך שימוש במכונות לייצור ממתקים וחומרים כימיים הניתנים לרכישה בשוק החופשי.

המוקד העיקרי של הפעילות הוא באזור סביב העיירה טפייל הסמוכה לגבול הסורי, שעליו השתלט ברון הסמים יוצא סוריה, חסן מחמד דקו, המכונה "מלך הקפטגון". דקו השתלט על שטחיהם החקלאיים של תושבי המקום, כשהוא פועל בחסות חיזבאללה ונהנה מהגנתו, נוכח שליטת הארגון באזור ובמעברי הגבול בין לבנון לסוריה. חיזבאללה, המעניק חסות גם לברוני סמים אחרים, פועל בתאום הדוק עם דיביזיה 4 הסורית. בחלק מהמקרים הסמים מועברים דרך סוריה, ובמקרים אחרים דרך נמלי הים והאוויר הלבנונים.

כפי שתופעות הפליטים והטרור גלשו לשכנותיה של סוריה לאורך שנות מלחמת האזרחים, כך גם כדורי הקפטגון מועברים, על-רקע המשילות הרופפת בה, ביתר קלות בדרך היבשה לעירק, לבנון וירדן. יעד ההברחות העיקרי של הסורים והלבנונים הוא מדינות המפרץ - השוק העשיר ביותר בעולם הערבי ובדגש על השוק הסעודי, המוביל בצריכת סמים בעולם הערבי והרביעי בעולם בכלל.

יש הטוענים, כי הברחות הסמים מהוות ניסיון של המשטר הסורי לערער את היציבות בסעודיה או להפעיל על הממלכה לחץ פוליטי לחידוש היחסים הדיפלומטיים, בתמורה להתחייבות סורית לבלום את התופעה. חשש מרכזי של ממשלות האזור הוא שרשת ההברחות הסורית תהווה פלטפורמה להברחת סמים מסוכנים יותר, דוגמת קריסטל מת' - מטאמפטמין ממכר במיוחד.

במחצית 2021 הובילו הברחות הסמים מלבנון למשבר חמור ביחסיה עם סעודיה ומדינות נוספות במפרץ בעקבות רצף של ניסיונות הברחה שחלקם סוכלו. באפריל 2022, לאחר סיכול ניסיון הברחה של כ-5 מיליון כדורי קפטגון לסעודיה שנמצאו בסחורה חקלאית (רימונים), הודיעו הסעודים על איסור ייבוא תוצרת חקלאית מלבנון, תוך רמיזה למעורבות חיזבאללה בהברחה.

הלבנונים, שחששו מהפגיעה במגזר החקלאי (שרוב תוצרתו מיוצאת למדינות חצי-האי ערב), נקטו שורת צעדים להגברת הפיקוח הביטחוני ולמניעת הברחות והחרם הוסר, אך ההברחות לא פסקו. הלחץ החיצוני על לבנון הוביל גם למבצעי מעצרים של המעורבים בייצור ובסחר בסמים, כולל דקו, אשר נעצר ונשפט מספר פעמים. לאחרונה נגזר עליו עונש מאסר ממושך, אך הוא ממשיך להפעיל את האימפריה שלו בסיוע ידידיו מחיזבאללה.

ישראל יכולה לסייע למדינות האזור
השמדת שדה קנביס בלבנון [צילום: AP]

ירדן, בהיותה שער למדינות המפרץ, מהווה יעד מרכזי להברחות, עם היקף שהוכפל ב-2022 לעומת 2021. הממלכה האשמית, הסובלת ממילא מחוסר יציבות, נמצאת בחזית המאבק בסמים. מעבר להיותה תחנת מעבר, הפכה ירדן בשנה האחרונה לצרכנית סמים, כאשר חמישית מהסמים המוברחים לשטחה נצרכים בה, שם נמכר הקפטגון במחיר נמוך (שניים-שלושה דולרים לכדור).

ואכן, כוחות הביטחון הירדניים משקיעים מאמץ רב בניסיונות לסכל את ההברחות. בשנה האחרונה גברו הדיווחים על היתקלויות בין כוחות הצבא הירדני לבין מבריחי סמים מסוריה, שבמהלכן נתפסו כמויות גדולות של קפטגון, חשיש וכלי נשק מסוג קלשניקוב. לטענת הירדנים, מדובר בסורים מאומנים ובעלי הכשרה צבאית, שחלקם אף מצויד ברחפנים ובמל"טים. הירדנים מכירים בכך שההברחות נעשות בתמיכת הצבא הסורי והמליציות הפרו-אירניות ומוטרדים מהשלכות הביטחוניות והחברתיות של התופעה, שבראייתם נובעת מרצון לפגוע במרקם החברתי בממלכה.

הסמים זולגים גם למצרים. רשויות המכס בקהיר החליטו להדק את הפיקוח בנמלי היבשה, הים והאוויר על מכולות וסחורות המגיעות מסוריה ומלבנון, כדי למנוע הכנסת סמים ושאר חומרים נרקוטיים לתוככי המדינה. הברחות הסמים מסוריה ומלבנון אינן נעצרות במזרח התיכון ומגיעות גם למדינות אירופה - איטליה, יוון וספרד - ולמלזיה. כ-80% מתפוצת הקפטגון ברחבי עולם מקורה בסוריה.

שתי המעצמות להן נוכחות בסוריה, רוסיה וארה"ב, פועלות בפרופיל נמוך למניעת התופעה. רוסיה פועלת לעיתים לסכל אותה, בין היתר באמצעות סיורים צבאיים בדרום המדינה, סמוך לגבול עם ירדן. במשך השנים, ארה"ב לא גיבשה עמדה סדורה לגבי הירתמות למאבק בהברחות הסמים. ברם, בדצמבר 2022 אישר הקונגרס את החוק נגד קפטגון שנועד לשבש ולפרק את רשתות הייצור והסחר בסמים של המשטר הסורי, ולהעניק תמיכה לבעלי ברית ממדינות האזור אליהן מוברחות כמויות גדולות של קפטגון. כאשר יאושר על-ידי הנשיא ג'ו ביידן, החוק אמור להשתלב בתקציב ההגנה האמריקני לשנת 2023. הצטרפותה של ארה"ב למאבק נובעת מהחשש שהסמים יעמיקו את חוסר היציבות בקרב בעלות בריתה באזור, ובמיוחד מחשש שיוברחו לשטחה באמצעות הקשרים של המשטר הסורי וחיזבאללה עם קרטלי סמים במרכז אמריקה.

לסיכום: מצבה הקשה של סוריה בשנים האחרונות הביא להפיכתה ל"נרקו-סטייט" - מוקד של ייצור והברחות של כדורי הקפטגון למזרח התיכון ולאירופה בחסות ברורה של המשטר ובשיתוף פעולה הדוק בינו לבין חיזבאללה, הנתון אף הוא בקשיים כלכליים, ושימוש במרחב הבקעה שבגבול הסורי-לבנוני המשותף, שבו שולט הארגון.

מבחינת ישראל, נוכחות צה"ל לאורך הגבול עם סוריה ולבנון מונעת את התפשטות התופעה לתחומה ורובם המכריע של ניסיונות ההברחה מסוכלים. יש להתמיד בכך, תוך מאמץ להעלות מודעות לפעילות זו בזירה האזורית והבינלאומית. מעבר לכך, החשש המשותף של מדינות האזור מהתפשטות התופעה לשטחיהן מהווה הזדמנות להרחבת שיתופי הפעולה גם בתחום זה עם מדינות המפרץ ובמיוחד עם ירדן, הזקוקה לסיוע הישראלי. שיתוף פעולה אזורי יתרום לדימויה של ישראל באזור כגורם חיובי ומייצב, ואף עשוי לתמוך ביעד המשותף של החלשת גורמי "הציר השיעי" הנהנים מהכנסות משמעותיות מהפצת הסם הלא-חוקי.

הכותבות הן חוקרות בכירות במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  22/01/2023   |   עודכן:  22/01/2023
כרמית ולנסי, אורנה מזרחי
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן

מושגים
 בשאר אסד 
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
סמים - ענף הייצוא המוביל של סוריה ולבנון
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  העולם הערבי
מלחמת האזרחים שהחלה בסוריה בשנת 2011 הרסה את כלכלת המדינה. אומנם הצבא הסורי התגבר על האופוזיציה, אך במחיר של הרס תשתיות המדינה. מדינות הנפט העשירות במפרץ הפרסי שתמכו באופוזיציה במלחמה מסרבות כעת לשקם את סוריה, כדי לא לתמוך במשטרו של בשאר אל-אסד הפרו-אירני. ומה עם הנפט המקומי?
11/01/2023  |  ירון פרידמן  |   יומני בלוגרים
בתום שבוע מהקמתה של הממשלה החדשה בישראל מתברר כי ישראל עלתה על מסלול התנגשות מדינית עם הרש"פ ועם ירדן בעקבות פניית הפלשתינים לבית הדין לצדק בהאג לקבלת חוות דעת משפטית על "חוקיות הכיבוש" ובעקבות ביקורו של השר לביטחון לאומי איתמר בן-גביר בהר-הבית.
אחרי שני נאומים שבוטלו בשל מחלת שפעת לכאורה, שב מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה לנאום בפומבי. בהופעה ראשונה אחרי השמועות (יום ג', 3.1.23), פנה השייח לקהל שומעי לקחו: "אני רוצה להרגיע אתכם", אמר בקול צרוד. "ראיתי בתקשורת הישראלית ובחלק מהתקשורת במדינות המפרץ שאמרו שהועברתי לטיפול נמרץ עם מכשיר הנשמה - אין צורך להיבהל.
03/01/2023  |  עידן יוסף  |   חדשות
המתיחות בדרום ירדן נמשכת בעקבות גל המהומות האחרון שבא לאחר שביתת נהגי המשאיות, המוניות והאוטובוסים במחאה על עליית מחירי הדלק, במהלך המהומות נהרגו ארבעה אנשי ביטחון ירדנים ושלטונות ירדן טוענים כי חשפו התארגנות ג'יהאדיסטית שאחראית לרצח סגן מפקד משטרת מעאן, הקולונל עבד אלרזאק אלדלאביח.
האווירה בממלכה הירדנית מתוחה מאוד בעקבות אירועי השבוע החולף שבהם היו הפגנות אלימות שהחלו בדרום ירדן והתפשטו לעיר הבירה רבת עמון כשהמפגינים קוראים להפלת המשטר. צבא ירדן התפרס בהוראת המלך עבדאללה באזורים רגישים כדי למנוע את התפשטות ההפגנות. כוחות הביטחון הירדנים ביצעו מעצרי מנע של פעילים שלדבריהם מנסים ללבות את ההפגנות. בין היתר נעצר מאג'ד אלשרארי, ראש עיריית מעאן לשעבר ועוד 3 פעילים בכירים של תנועת "האחים המוסלמים".
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
יואב יצחק
יואב יצחק
חקירה שהתקיימה בישראל נגד גרטלר במחלקה לחקירות שוטרים בחשד שנתן שוחד לדנינו ולגורמים נוספים, הסתיימה בלא כלום, לאחר שלא נמצאו ראיות; כך גם חקירה שהתקיימה ע"י FBI בחשד לשוחד בקונגו ...
דן מרגלית
דן מרגלית
שלושה או חמישה ימים לפני תאריך היעד לפקיעת האולטימטום בנימין נתניהו יחריף את העימות בגליל העליון ממנו נסוג בבושה ובבושת פנים ובחרפה
יוסי אחימאיר
יוסי אחימאיר
אנשים בבזל לא בדיוק מבינים את פשר מלחמתנו בטרור    הם, כמו בית הדין האנטישמי בהאג ניזונים בערוצי הטלוויזיה ממראות ההרג וההרס בארץ החמאס
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il