יחס החוב תוצר (שיעור ההוצאות אותן התחייבה המדינה לספק בייחס לתוצרי המדינה) לשנת 2022 ירד ב-7.1% והסתכם ב-60.9% לעומת 68.0% בשנת 2021, כך פרסם היום (רביעי) החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג. יחס החוב לתוצר מהווה אינדיקטור מרכזי לאיתנותה הפיננסית של המדינה, וכן בעל חשיבות לקביעת דירוג האשראי שלה. האומדן הסופי ליחס החוב לתוצר יפורסם בדו"ח השנתי של יחידת החוב שבאגף החשב הכללי.
באוצר מסבירים כי הירידה החדה ביחס החוב תוצר נבעה מהצמיחה החדה של התוצר בשיעור של 6.3% וכן מהקיטון בחוב הממשלתי כ-7 מיליארדי ש"ח. בתוך כך, שנת 2022 הסתיימה בעודף תקציבי של 0.6% מהתוצר אשר נבע בעיקר מהגידול החריג בהכנסות המדינה בשנה זו.
בשנת 2020 עמד שיעור החוב הציבורי מהתוצר על 70.7%. בכך, החוב הציבורי ביחס לתוצר השלים ירידה מצטברת של כ-10% בשנתיים האחרונות וחזר לתוואי הירידה שאפיין אותו טרום משבר הקורונה.
בהשוואה בינלאומית של שיעור החוב מהתוצר לשנת 2022 מצבה של ישראל טוב – כ-61% לעומת למשל, 71% בגרמניה, 122% בארה"ב, 178% ביוון או 264% ביפן. על אף שהפרמטרים הכלכליים, כמו יחס חוב -תוצר המצביע על איתנות פיננסית של מדינה, נזכיר כי דירוג האשראי של ישראל בכל זאת עלול להיפגע. בכיר ענקית הדירוג S&P , מקסים ריבניקוב, התייחס בשבוע שעבר לרפורמת המשפט של יריב לוין ואמר בראיון לרויטרס כי היא עלולים להוות סכנה לדירוג ולערער את שיווי המשקל הנוכחי.
שר האוצר, ח"כ בצלאל סמוטריץ מסר: "ברוך השם כלכלת ישראל ממשיכה לצעוד קדימה ולהפגין את איתנותה ועוצמתה אשר באה לידי ביטוי בהורדת יחס חוב התוצר ובהתאוששות מהירה ממשבר הקורונה. אנו נמשיך בעזרת השם להוביל את כלכלת ישראל כאי של יציבות, באחריות פיסקלית ובפיתוח מנועי צמיחה לטובת מדינת ישראל ואזרחיה כולם".
החשב הכללי, רו"ח יהלי רוטנברג: "השינוי בחוב הממשלתי, יחד עם צמיחה משמעותית בפעילות המשק הביאו לקיטון חד ביחס החוב לתוצר. הירידה המצטברת בשנתיים האחרונות ביחס חוב תוצר והחזרה למתווה הירידה הינם בעלי חשיבות רבה בשימור האיתנות הפיננסית והגמישות הפיסקלית, התומכות בדירוג המדינה בסביבה מאקרו כלכלית עתירת האתגרים שצפויה ללוות אותנו גם בשנת 2023".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו