הרופאים הישראלים שהחזירו את החיוכים במדגסקר

רק חמישה רופאים באי מחזיקים מחזיקים במיומנות לביצוע ניתוחים לתיקון מומים מולדים בפנים • ד"ר עומרי אמודי וד"ר צח שרוני מביה"ח רמב"ם, הצטרפו לצוות בינלאומי שמתגבר את אנשי הרפואה המקומיים • "אנחנו משנים לילדים את החיים"

ד"ר עמרי אמודי ומטופל, צילום: ביה"ח רמב"ם

162 ניתוחים בעשרה ימים: תכירו הרופאים הישראליים שמחזירים את החיוך לתושבי מדגסקר.

למעלה מעשור שד"ר עומרי אמודי, סגן מנהל מחלקת כירורגית פה ולסתות ברמב"ם וד"ר צח שרוני, רופא בכיר במחלקה לכירורגיה פלסטית בבית החולים, לוקחים חלק במשימה בינלאומית – למגר את בעיית החיך והשפה השסועים במדינות עולם שלישי.

יחד עם עוד עשרות אנשי רפואה הם מגיעים למדינות שונות ומטפלים באלפי אנשים מסביב לעולם, הכל במסגרת פרויקט הדגל של ארגון "Operation Smile". לאחרונה הם שבו ממדגסקר הרחוקה, שם השתתפו במרתון ניתוחים שנמשך כעשרה ימים בעיר הנמל הצפונית טאמאטבה.

כמעט 30 מיליון איש חיים באי, אבל רק חמישה רופאים שמתגוררים במדינה מחזיקים במיומנויות לביצוע ניתוחים לטיפול בחיך ושפה שסועים, כך שהבעיה מאוד נפוצה והצורך בטיפול גבוה.

דר" צח שרוני (מימין) וד"ר עמרי אמודי, צילום: ביה"ח רמב"ם



162 מטופלים, ילדים ומבוגרים, נותחו בזה אחר זה לטיפול במומי פנים מולדים שונים, מתוך מטרה להביא להם איכות חיים. המטופלים שנותחו נבחרו מתוך מאות מקרים, שנבחנו מקרוב.

מסע של שבועות לצורך ניתוח

חלק מהמטופלים שהגיעו אל צוות המתנדבים עשו את דרכם במשך שבועות ארוכות ממקומות שונים ברחבי מדגסקר, הכל כדי לזכות בטיפול רפואי שיוכל לשנות את חייהם מקצה לקצה.

מגיעים ממרחקים עצומים. בני משפחות המטופלים, צילום: ביה"ח רמב"ם

"עבודת הארגון נמשכת כל השנה", מסביר ד"ר אמודי שהצטרף למשלחת הבינלאומית זו הפעם העשירית, "לרוב מפרסמים את מועדי הגעת המשלחות כחצי שנה מראש ואנשים מגיעים מכל רחבי המדינה. את הימים הראשונים אנחנו מקדישים למיון המקרים ולקבלת החלטות לגבי תעדוף המקרים לניתוח. אלו שלא יטופלו הפעם, יוזמנו לפעם הבאה".

חדר ניתוח בבית חולים מקומי, צילום: ביה"ח רמב"ם


עם סיום בחינת המקרים מתארגנים עשרות חברי המשלחת, שהגיעו הפעם מ-31 מדינות שונות, לביצוע ניתוחים. בחמישה חדרי ניתוח שהוקמו לטובת הפרויקט, במשך למעלה -12 שעות ניתוח רצופות בכל יום, נותחו המטופלים על ידי הצוות הרב-תחומי שכולל כירורגים, מרדימים, רופאי ילדים, רופאי שיניים, אחיות, טכנאים, אנשי דימות ועוד רבים – כולם מגיעים בהתנדבות ונרתמים למשימה.
"מצאנו את עצמנו מנתחים יחד עם קולגות מארה"ב, שוודיה, אנגליה ואפילו מצריים השכנה", משחזר ד"ר אמודי, "אחד החברים שלנו לצוות חדר הניתוח היה שר הבריאות לשעבר של מדגסקר, כירורג כללי במקצועו, שהצטרף אלינו לטובת המרתון. מדובר בפסיפס אנושי מרתק שחובר יחד למשימה אחת וזה תמיד מרגש להיות חלק מזה".

מטופל צעיר בבי"ח מקומי, צילום: ביה"ח רמב"ם

אתיופיה, ויאטנם, גאנה והודו הם רק רשימה קטנה מתוך המקומות ששני הרופאים החיפאים שהו בהם במשימות ההומנטריות הקודמות בהן השתתפו כחלק מקבוצת "Operation Smile".

הארגון האמריקאי שמוביל את הפרויקט ביותר מ-40 מדינות עולם שלישי יותר מ-40 שנה, ביצע למעלה מ-200 אלף ניתוחים. החוויה המורכבת של ביצוע הליכים רפואיים מתקדמים בתנאי שטח לא פשוטים, לא עוצרת את מתנדבי הארגון, ובכללם ד"ר שרוני וד"ר אמודי מלעמוד באתגר.

"קשה לתאר במילים את התחושות ממפגש ארוך ומשמעותי עם אוכלוסיה מקומית החיה בתנאי עוני קשה, ללא חשמל או מים זורמים, וללא נגישות לתנאים בסיסים כמו שירותי רפואה, כמו שקשה לתאר את הסיפוק מתוצאה של ניתוח האורך בסה"כ כשעה וחצי, אך משנה לחלוטין את חייו של הילד ומשפחתו", אומר ד"ר שרוני, "אותו הסיפוק, יחד עם תחושת המחוייבות הנובעת מבדיקת המוני מטופלים אשר לא זוכים לניתוח במסגרת אותה המשלחת, היא שמביאה אותנו שוב ושוב לחזור למקומות אלו. רק במדגסקר לבדה, ממתינים עוד למעלה מ-2,000 ילדים לניתוח שפה שסועה, כך שעבודה רבה עוד לפנינו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר