4 צפייה בגלריה
חילי טרופר
חילי טרופר
חילי טרופר
(עמרי שטיין)
1. הוראת השעה להעברה הדרגתית של האגודות לאחריות משרד התרבות והספורט לא עברה בממשלה, כך שלמעשה החל מ-1 בינואר 2023 כל האגודות יקבלו את תקציביהן דרך משרד התרבות והספורט ולא דרך הטוטו, בלי הליך הדרגתי. האם המשרד ערוך לכך? ובכן, הוא נערך ומקים במקום אגף המתקנים את אגף התמיכות, תחתיו ינוהלו תקציבי התמיכות למתקנים ותקציבי התמיכות לספורט הישראלי ביחד.
עדיין לא ברור מי יעמוד בראש אגף התמיכות החדש, אבל אין ספק כי דרוש אדם רציני שייקח אחריות וינהל את העברת התקציבים מהמדינה לאגודות בצורה ראויה, כי נכון לעכשיו הטיפול של משרד התרבות והספורט בנושא הוא לקוי ובכירי המשרד לא עומדים בהבטחותיהם.
עד כה קיבלו האגודות בישראל מקדמות של 40% מהתקציב של שנת 2021. לשם ההשוואה, כאשר הכסף היה אך ורק באחריות הטוטו, בחודש יולי רוב האגודות היו מקבלות כבר 75% מתקציב 2022.
בדיונים על הצעת החוק להעברת הכספים לחזקת משרד הספורט במקום הטוטו, אנשי המשרד הצהירו שהם יודעים להעביר את הכסף הרבה יותר טוב מהטוטו. גיא אטיאס, הסמנכ”ל שאחראי על אגף התקציבים במשרד, הדגיש בדיון שהתקיים ב-27 בפברואר 2018: “אנחנו מביאים תזרים שבינואר אנחנו יודעים להעביר לגוף 50% מהכסף, ביולי אנחנו יודעים להעביר 90%, וה-10% הנוספים באוקטובר. כלומר אנחנו יודעים לייצר תזרים שלדעתנו הוא הרבה יותר טוב ממה שעד היום היה במועצה להסדר ההימורים”.
4 צפייה בגלריה
חילי טרופר
חילי טרופר
חילי טרופר
(חגי מיכאלי)
ובכן, אנחנו בחודש יולי - ובמשרד עדיין לא מצליחים להעביר אפילו 50% מהכספים לאגודות. זה לא הרבה יותר טוב מהטוטו, זו התנהלות שפוגעת בספורט הישראלי. זה עד כדי כך גרוע, שכיום אותם האנשים שהיו במשרד הספורט כאשר העבירו את הרפורמה הזו, מתלוננים עליה בשיחות סגורות וטוענים שהיא פוגעת בקבוצות ובאגודות שקורסות.
2. על פי הרישומים, כיום ישנו חוסר סדר לכאורה בחלוקת התקציבים לאגודות. בדרך כלל המדינה מקצה עוגת תקציב גדולה לכל האגודות, על אף שידוע שחלק מהעמותות של אותן האגודות לא פעילות או לא קיימות, כך שהן לא יכולות לקבל את הכסף. לפיכך, בפועל, אחרי שמחלקים את כספי התמיכה לאגודות, לא מעט כסף חוזר למשרד - אבל לא ברור האם הכסף העודף יועבר ליתר לאגודות או לספורט הישראלי כדי שייהנו ממנו ויפיקו ממנו תועלת.
גורמים בספורט הישראלי ציינו: “משרד הספורט באתר התמיכות מנקד גופים שאין להם בכלל עמותות או שהעמותות נמחקו או כאלה שלא עמדו בתנאי הסף. מדובר על מיליונים של כספים שלא מגיעים אחר כך לאגודות. עד 30 ביוני היו חייבות כל האגודות להשלים מסמכים והמודל אושר לאחר מכן, כשיודעים בדיוק מי לא זכאי להקצבה”.
לדוגמה: מועדון ספורט כדורגל שפרעם שרשום תחת עמותת 'כולם שווים בספורט' בשפרעם, שנמחקה בשנת 2020 וזכאית ל-114,403 ש”ח; אגודת 'סיק קריית מוצקין' בקראטה, לה כתוב מספר עמותה 9999999 ורשום לה סכום תמיכה בגובה של 26,850 שקל; עמותת 'רוכבי אשכולות' שנמחקה בשנת 2019, רשומה כמפעילה אגודת אופניים וזכאית ל-5,904 ש"ח; 'מועדון התעופה והטיסנאות ראשון לציון' שנמחקה בשנת 2019, רשומה כמפעילת אגודת טיסנאות וזכאית ל-5,582 שקל; העמותה לקידום הספורט והרווחה בכפר עין מאהל ללא ניהול תקין וזכאית ל-138,338 שקל; גם הכח עמידר רמת גן ללא ניהול תקין וזכאית ל-203,157 שקל.
4 צפייה בגלריה
הכח מכבי עמידר רמת גן זכאית ל-203,157 שקל
הכח מכבי עמידר רמת גן זכאית ל-203,157 שקל
הכח מכבי עמידר רמת גן זכאית ל-203,157 שקל
(יונתן גינזבורג)
מדובר בכסף שחוזר למשרד התרבות והספורט. רק המרכזים היו אלה שניסו לעזור לאגודות. לפי הפרוטוקולים שהגיעו לידי ONE, בעבר מנכ”ל מרכז מכבי, נאור גלילי, תהה מה קורה עם העודפים הללו בדיון שנערך לפני כארבע שנים ושאל את אנשי משרד התרבות הספורט: “מה קורה עם הכספים שלא מנוצלים? אנחנו יודעים שבמועצת ההימורים, כשהכספים לא מנוצלים, הם חוזרים לספורט ומחולקים שוב. כשעוברת השנה, מה קורה עם הכספים הללו? הם נבלעים בתקציב המדינה?”.
גיא אטיאס ענה במהלך הדיון: “הועלתה סוגיה של כספים לא מנוצלים. חשוב להבהיר שהמדינה עובדת גם עם כספים לא מנוצלים. בעולם שלנו זה נקרא עודפים מחויבים. גוף שלא הוציא את הכסף באותה שנת פעילות והייתה התחייבות כנגד הכסף, זה כסף שעובר משנה לשנה בצורת עודפים מחויבים, זה מונח מאוד ידוע ומוכר”.
כאשר יו”ר מרכז הפועל, יורם אורנשטיין, התעקש ושאל בדיונים: “הפועל קטמון לא הצליחו להגיש מסמכים בזמן ולא קיבלו תקציב בשנת 2019, מה קורה עם הכסף הזה?”, מנכ”ל המשרד לשעבר, יוסי שרעבי, שכיום מכהן כמנכ”ל ההתאחדות לכדורגל, השיב לו: “יקבלו את זה שנה אחרי. אבל יקבלו פחות כסף”.
בפועל, לכאורה, אין הוכחה לכך שהכסף אכן חזר לאגודות. במשרד התרבות והספורט לא הגיבו לשאלה מה נעשה עם הכסף העודף במשך שבוע ימים. ובכן, מה המשרד עושה עם היתרה? האם הוא באמת חוזר בסופו של דבר לאגודות, או שהמשרד משתמש בו לצרכים אחרים? האם הכסף חוזר לקופת האוצר או נשאר בספורט הישראלי? אין לדעת. כי אין שקיפות.
4 צפייה בגלריה
נאור גלילי
נאור גלילי
נאור גלילי
(עמרי שטיין)
3. מעבר לכך, לא רק שייתכן כי הכסף העודף לא חוזר לספורט הישראלי, אלא שלאחרונה משרד הספורט ביצע ביקורות לעמותות ודרש מהן כספים בחזרה. לפי פרוטוקול ועדת התמיכות המשותפת, נמצאו 170 ליקויים בקרב אגודות הספורט שאמורות לקבל תמיכה ב-2021, בין היתר בגלל בעיות שגרם משרד התרבות והספורט בעצמו.
לדוגמה, התמיכה בגין השחקן הישראלי של 2020 אושרה בסוף השנה וחולקה לעמותות בשנת 2021. אלא שהעמותות שלא הוציאו את הכספים (שכאמור בכלל לא קיבלו) בשנת 2020, נדרשו עתה להחזיר את הכספים הללו. מדובר בסכומים הנאמדים במיליוני שקלים. לאן הולך הכסף? לאן נעלמו כספי האגודות? ומה עושים איתם? ממשרד התרבות והספורט, כאמור, לא נמסרה תגובה.
המצלמה הזאת תשנה את חווית הצפייה בכדורגל