מדריך מציל חיים: כך תפעלו בזמן הכשת נחש

"לא למצוץ את הארס, להזעיק את מד"א ולהרגיע את המוכש": כל הצעדים הדרושים כדי להתמודד עם הכשת נחש

נחש שנתפס (ארכיון), צילום: מיכל לב

בסוף השבוע האחרון הוכשו שני אנשים מאזור השרון על ידי צפעים ופונו לבתי החולים במצב קשה ולא יציב. המקרים האלו מצטרפים למקרים רבים של הכשות נחשים בישראל מידי שנה, בחודשי הקיץ החמים, בהם מגיעים הנחשים לפעילות שיא במהלכה הם שוהים גם בפאתי הערים. עולה השאלה מה ניתן לעשות כדי להימנע מהכשת נחש ומה צריך לעשות במידה והיא התרחשה. 

לשם כך, פנינו לד"ר בעז שחם, זאולוג וביולוג המתמחה בזוחלים ובכניסה של בעלי חיים למרחב העירוני כדי שיסביר לנו. הוא הסביר שישנם שלבים שונים שהתנהלות על פיהם תקטין את הסיכויים להכשה מנחש: "חשוב מאד לדעת איך להקטין את הסיכוי להיפגע מנחש. כאן צריך לפעול לפי שלבים: מניעה, מפגש עם נחש ומה עושים במקרה של הכשה".

מניעה

"נחשים פעילים בעיקר בלילה. הכלל הראשון הוא שכל אזור בו אתם מסתובבים יהיה מואר ושתראו מה אתם עושים או אתם דורכים או שמים את הידיים. לכן, שימו תאורה חזקה במקומות הפעילות שלכם ואל תלכו או תשימו את היד במקומות חשוכים" מזהיר שחם. " עדיף שתעבדו ביום, הנחש פעיל יותר בלילה ולא ביום, ובלילה - תשימו תאורה"

"כמו כן במקומות עם שיחים או עשב יש לנכש הכל, גם בבתים הפרטיים וגם באזורים הציבוריים" הוא המשיך. "מעבר לכך, אם אתם צריכים לפנות מחסן, גזם, חפצים שבערמה יחד, צריך לחשוש מהסתתרות של נחש. הנחשים אוהבים את המקומות האלו ובעיקר נחש הצפע שמצוי מבאר שבע צפונה.

"בנוסף, תקפידו על הביגוד. שימו נעלים גבוהות וביגוד מלא כשאתם עובדים במקום מועד לנחשים, זה חם, זה לא נעים אבל זה מציל חיים כי הסיכויים להכשה ישירה יורדים. בכלל, כשאתם מכניסים יד למקום תסתכלו קודם, סריקה של השטח הרבה פעמים מונעת מאיתנו מגע עם נחש שמצוי באזור"

"אם נתקלתם בנחש, אין לגעת או להתקרב אליו, קראו לאדם מוסמך, צילום: אנצ'ו גוש - ג'יני

מפגש עם נחש

"במידה ואתם רואים נחש, נתקו מגע" מורה הד"ר. "אין לגעת או להתקרב אל בעל החיים, קראו לאדם שמוסמך לכך שיפנה אותו ואל תנסו להגדיל ראש מול בעל חיים מסוכן כזה".

הכשה

למרבה הצער גם עם אמצעי הזהירות יש לפעמים הכשות. זה קורה לא פעם לאנשים שרצים בפארק או בטבע, כשהם פשוט דורכים בטעות על הנחש או מגיעים בטעות לקרבתו. שחם מפרט כי במצבים כאלה: "ראשית, מתקשרים למד"א ומזעיקים עזרה. זה הדבר הכי ראשוני וחשוב. אחר כך, צריך להרגיע את המוכש, קצב לב מהיר רק מפיץ יותר את הארס בגוף. יש לקבע את האבר המוכש ולשאת את המוכש על אלונקה כדי שהוא לא ירוץ או יעשה פעילות גופנית.

"מעבר לכך, לא עושים חוסמים משום סוג, חסימה של הארס רק גורמת נזק גדול יותר לאבר המוכש. כמו כן לא מוצצים את הארס, לא עושים חתך או כל מה שמראים בסרטים וגם לא שמים אלכוהול לחיטוי המקום כי הוא מרחיב את כלי הדם והארס נע כך יותר מהר. אל תתנו למוכש משככי כאבים. המוכש צריך להגיע לבית החולים כשההשפעה של האס לא ממוסכת אלא גלויה, זה חשוב מאד לרופאים כדח לדעת בדיוק מה הארס עושה למוכש".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר