בניגוד למגמה העולמית: המסחר בבורסת ת"א ננעל היום (ב') בעליות שערים. המדדים המובילים - ת"א 35, ת"א 125 ות"א 90, פתחו את יום המסחר בירידות של כ-1% אולם סיימו אותו בעליות של כ-1%-1.5%. זאת, לאחר שאתמול נרשמה פתיחת שבוע שלילית במסחר בת"א, בעקבות סוף שבוע אדום בוול סטריט וברקע החששות ממלחמה באירופה.
במקביל, בבורסות אירופה ובאסיה נרשמו היום ירידות משמעותיות: מדד פוטסי (בריטניה) ירד ב-2.01%, דאקס (גרמניה) ב-2.21%, קאק (צרפת) ב-2.59%, ניקיי (יפן) ב-2.23% והאנג סנג (הונג קונג) ב-1.38%.
במקביל, הדולר התחזק משמעותית מול השקל ושערו היציג נקבע על 3.262 שקלים. האירו נסחר ביציבות יחסית ושערו נקבע על 3.6867 שקלים. נודע כי בגלל חשש ממלחמה באירופה ונפילת שערים בבורסות, הגופים המוסדיים מצטיידים במטבע זר ורוכשים כמויות גדולות בשוק המט"ח. בנק ישראל לא התערב במסחר. בתוך כך, מחר יפורסמו נתוני האינפלציה בישראל בחודש ינואר.
1 צפייה בגלריה
וול סטריט מפולת קורונה מסחר מניות בורסה ירידות
וול סטריט מפולת קורונה מסחר מניות בורסה ירידות
ירידות שערים בוול סטריט
(צילום: EPA)
הבורסה בתל אביב הגיבה אתמול כצפוי על הנפילות בבורסות ארה"ב, אירופה והמזרח הרחוק בירידות שערים חדות. מדד ת"א-35 צלל ב-3%, מדד ת"א-125 ירד ב-3.2%, ומדד ת"א-90 ירד בחדות בשיעור של 3.4%. מחזור המסחר ביומו הראשון של שבוע שיהיה כנראה סוער בשוק ההון הסתכם ב-1.4 מיליארד שקל. מדד הבנקים ירד ב-2.9%, כאשר הבינלאומי ירד ב-3.2%, לאומי ב-2.5% והפועלים ודיסקונט ב-3.1%, ואפילו מדד הנפט ירד ב-0.4%, למרות שתחילה עלה עקב החשש מקיטון בהיצעים אם תפרוץ מלחמה.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

איך מלחמה תשפיע על השווקים? שאלות ותשובות

הנפט צפוי להמשיך להתייקר? בעולם חצה מחירה של חבית נפט את רף 95 הדולרים, וההערכות הן שהמחיר אף יחצה את 100 הדולרים לחבית אם אכן רוסיה תפלוש לאוקראינה. ברור שמלחמה במדינות שהן יצואניות נפט בכמויות גדולות, תזניק את מחירי הנפט, בשל צמצום ההיצע. מנגד שוב תהיה ירידה בשימוש על ידי חברות תעופה ואם המלחמה תגרום להשתקת פעילויות כלכליות שונות, השימוש בדלקים יפחת דווקא. למרות זאת העלייה במחירי הנפט כבר משקפת את שצפוי במקרה של מלחמה. הסיכוי שמחיר ליטר דלק 95 אוקטן בשירות עצמי בישראל יגיע לסביבות שבעה שקלים (כיום 6.71 שקל) ילך ויגדל.
מה כדאי למשקיעים בבורסה לעשות עכשיו? אף אחד לא באמת יודע מה יקרה, אבל העלייה באינפלציה בעולם ובישראל והציפייה להעלאת ריביות, שכבר עלתה בבריטניה פעמיים, מבטיחה לנו שנה מאוד תנודתית. ההמלצות הן להיזהר מאוד בבורסות ולהתמקד בעיקר במניות בענפי הצריכה הבסיסית, האנרגיה, הנדל"ן והתשתיות, שיזכו לעדנה אחרי המלחמה, אם תפרוץ. היום בצהריים פורסם דו"ח היציבות הפיננסית של בנק ישראל, לפיו "הפער בין מחירי הנכסים הפיננסיים בבורסה בישראל לרווחי החברות גדול יותר מאשר בעבר".
ומה בשוק אגרות החוב? המומחים גורסים שרצוי לשמור על חשיפה גבוהה לאפיק הצמוד הקצר-בינוני וזאת יחד עם חשיפה לאגרות שקליות ארוכות טווח. עם זאת הציפיות לעליית ריבית בישראל והזינוק בתשואות בעולם דווקא פגעו באלה בינתיים.
בבית ההשקעות פסגות אמרו אתמול, כי כאשר הסיכון למלחמה בגזרת רוסיה-אוקראינה מתגבר, נראה כי נכסים שמהווים מקלט בטוח ייהנו מביקוש גבוה ובתוכם אגרות החוב הארוכות בארצות-הברית וגם השקליות הארוכות. בכל מקרה, צופים בפסגות כי התנודתיות בשווקים צפויה להיות גבוהה וכעת עם העלייה בהסתברות לאירוע גיאופוליטי משמעותי, תנודתיות זו רק צפויה להתגבר. בנוסף, לאור האופי המיוחד של משבר זה, שמירה על חשיפה מוגברת לאנרגיה היא בהחלט מומלצת.
מה יקרה לאינפלציה? הזינוק במחירי הנפט והפיחות בשקל מגבירים את סיכוני האינפלציה בישראל. לקראת שנת 2022 כלכלני בנק ישראל מזהירים מפני "סיכון לעלייה של האינפלציה, המלווה בירידה חדה של מחירי הנכסים הפיננסיים וסיכון לגל תחלואה חדש ומשמעותי בגלל נגיף הקורונה".
ומה זה אומר ביחס לריבית העתידית? המשך העלייה באינפלציה בישראל תוביל בהכרח לעלייה בריבית, כנראה ממש לפני חג הפסח. המשמעות היא שהריבית על המשכנתאות גם תעלה ויש לקחת זאת בחשבון לפני שנכנסים לחובות גדולים בהלוואות דיור וכמובן לשקול היטב את מסלולי הריביות.
פורסם לראשונה: 07:54, 14.02.22