מחקר: סדרות כחול לבן תורמות לדימוי של ישראל בעולם

"כמו טיול לתרבות חדשה": המכון למדיניות העם היהודי מצא כי התוכניות חיברו את צופיהן לזהות היהודית והישראלית שלהם • נשיא המכון: "התרבות - כלי אסטרטגי בקשר עם התפוצות"

"פאודה" (אילוסטרציה), צילום: GettyImages, באדיבות יס

מחקר חדש של המכון למדיניות העם היהודי מעלה כי הסדרות הישראליות מחזקות את הקשר של צופים יהודים בתפוצות לישראל, מחזקות סולידריות יהודית כללית ואפילו משפרות את דימויה ותדמיתה של ישראל בקרב יהודים ושאינם יהודים.

לקראת פרסום המחקר שהובילה ד"ר גיתית לוי-פז, התכנסו בימים האחרונים במכון כמה מבכירי תעשיית הטלוויזיה, נציגי משרדי הממשלה ונציגי קרנות כדי לדון בממצאי המחקר ובשאלות הנוגעות לחשיבותן של הסדרות כעוצמה רכה ישראלית ויהודית. 

המשתתפים בכנס הסכימו לממצא נוסף של המחקר - תנאי ראשון להצלחה של הסדרות הישראליות הוא מתן חופש יצירתי ליוצרים ולאומנים לבטא את המורכבות של החברה הישראלית ללא כל התערבות מצד המדינה.

צילומי העונה השניה של "הומלנד" בישראל (ארכיון)

בקבוצות הפייסבוק של הסדרות, שבהן עד עשרות אלפי משתתפים, צופים כותבים על מפגש ראשון עם ישראל, ומתארים תחושה של היכרות, לימוד יהודי וישראלי. הם מתארים "חוויה ישראלית", והסדרות עבורם "הן כמו שיעור או טיול למקום חדש, לתרבות חדשה". 

עוד עולה מהמחקר כי עבור יהודים, הסדרה הישראלית היא יותר מ"מסע גילוי" או לימוד על ישראל. עבורם, הקשר לישראל הוא מרכיב עיקרי בזהות היהודית, ולכן סדרות הטלוויזיה עונות עבורם על צורך זהותי יהודי.

ליהודים אמריקנים שישראל משמעותית וחשובה עבורם והם רוצים לשמר קשר עם ישראל ביומיום שלהם, הסדרות הן הזדמנות מהנה, זולה ופשוטה יחסית לשימור הקשר ולסיפוק המענה הזהותי .

להכיר את ישראל דרך המסך

עוד מצא המחקר כי קיים קשר מובהק בין הצפייה בסדרות לחיזוק הקשר לישראל, וככל שהקשר הראשוני לישראל היה חזק יותר - ככה גם הסדרה חיזקה עוד יותר את הקשר. 

בנוסף, עולה כי לסדרות השפעה חיובית גם על יהודים שאין להם חיבור משמעותי לישראל, ובעיקר יהודים על שאינם מכירים את ישראל - הסדרות חיזקו את הזהות היהודית ואת מעמדה של ישראל.

לדברי פרופ' ידידיה שטרן, נשיא המכון למדיניות העם היהודי, "אנחנו יודעים שדימויים יוצרים מציאות, וכרגע נראה מבחוץ שישראל היא מדינה שיש בה רק בעיה אחת - אבל אנחנו יודעים שזה לא ככה במציאות. וכאן באה לידי ביטוי חשיבותן של הסדרות, שמציגות את ישראל כחברה חיה, תוססת ומתפקדת. העובדה שישראל פלורליסטית, שאין התערבות בתכנים, היכולת של אמנים ויוצרים לבטא עצמם בלי התערבות, לצד השוק החופשי, היא שהופכת את התרבות כלי אסטרטגי הן בהיבט החיצוני והן בהיבט הפנימי. בכוחה של התרבות לקרב בין יהודי התפוצות לישראל ולהיפך ואסור לוותר על עוצמה רכה זו. צריך להפוך את ישראל לסטארט אפ ניישן בתחום הטלוויזיה והיזמות התרבותית. באמצעות הטלוויזיה ניתן לשקף את המציאות, לעצב, להשפיע, לקרב ולחזק את הקשר בין היהודים ברחבי העולם".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר