רק 8,000 תלמידים (כחצי אחוז מהתלמידים בישראל) לומדים השנה חינוך פיננסי, כך עולה מדו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת (הממ"מ) לקראת דיון בנושא שייערך מחר (ב') בוועדת החינוך של הכנסת.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
עוד עולה מהדו"ח, שהכין ד"ר אלירן זרד עבור יו"ר הוועדה ח"כ שרן השכל מתקווה חדשה, כי בשנת הלימודים תשע"ט, שלפני משבר הקורונה, למדו את המקצוע רק 24 אלף תלמידים. אלה מספרים נמוכים מאוד, למרות שמדובר במקצוע שנחשב בעיני רבים לאחד החשובים בהכנה לחיים במאה ה-21.
1 צפייה בגלריה
רק 8,000 תלמידים בשנה לומדים חינוך פיננסי
רק 8,000 תלמידים בשנה לומדים חינוך פיננסי
רק 8,000 תלמידים בשנה לומדים חינוך פיננסי
(צילום: shutterstock)

פערים באוריינות פיננסית עלולים להגדיל פערים חברתיים

אוריינות פיננסית עוסקת ביכולת לקבל החלטות בתחומים כמו צרכנות, עבודה מול הבנקים וחברות הביטוח, מיסים, אשראי ועוד. בין התחומים שהיא כוללת: שימוש בכסף, הבנת מסמכים פיננסיים, חסכונות ואשראי, השקעות וסיכונים, רגולציה צרכנית וזהירות מהונאות וזיוף.
חוקרים מצאו שפערים באוריינות הפיננסית עלולים להגדיל פערים חברתיים. ארגון ה-OECD אף הקים ארגון בינלאומי לקידום החינוך הפיננסי. ב-16 מדינות לפחות בארגון הנושא משולב בתוכנית הלימודים ובכמה מהן הוא נחשב למקצוע חובה, אם כחלק ממקצוע אחר ואם בנפרד.
תלמידי ישראל נבדקו לאחרונה בתחום זה במבחני PISA ב-2012. הציון הממוצע שלהם היה 476, נמוך משמעותית מממוצע המדינות המפותחות שעמד על 500. כרגיל היה פער גדול בין הציון של יהודים (503) וערבים (395). לעומת זאת, סקר בינלאומי שנערך על ידי חברת S&P בשיתוף גאלופ והבנק העולמי ב-140 מדינות ב-2015, מיקם את אזרחי ישראל הבוגרים במקום הרביעי בין המדינות המפותחות בתחום המיומנויות הפיננסיות עם שיעור של 68% בעלי אוריינות פיננסית.
החינוך הפיננסי במערכת החינוך נלמד כיום במסגרת לימודי בחירה או תוכנית לימודים נוספת בלבד, ולא כתחום חובה. רוב התוכניות הן של חמש שעות בלבד
ב-2011 קיבלה הממשלה החלטה על הגברת החינוך הפיננסי וב-2012 פרסם משרד האוצר אסטרטגיה לאומית לקידום החינוך הפיננסי. למרות זאת, אין גוף ממשלתי שמרכז בפועל את נושא החינוך הפיננסי. על פי דו"ח הממ"מ, החינוך הפיננסי במערכת החינוך נלמד כיום במסגרת לימודי בחירה או תוכנית לימודים נוספת בלבד, ולא כתחום חובה. רוב התוכניות הן של חמש שעות בלבד. התוכנית המשמעותית ביותר בתחום ניתנת במסגרת מקצוע מדעי החברה לתלמידי כיתות י' בהיקף של 30 שעות.
מספר התלמידים שנחשפו לתוכניות אלו בשנת הלימודים תשע"ט (2018-2019), האחרונה שהיה בה תקציב מדינה, עמד על כ-24 אלף תלמידים בלבד. בשנתיים שלאחר מכן ירד המספר ל-6,000 עד 8,000 בגלל משבר הקורונה. הרבה יותר קשה להבין למה גם השנה עומד מספר התלמידים שלומדים חינוך פיננסי רק על 8,000 ולא חזר לשגרה. משרד החינוך מסר לממ"מ כי תכני החינוך הפיננסי ישולבו בתוכנית הלימודים הרב-גילית החדשה שמכין המשרד.