"שינוי מבורך": לראשונה - חולי צליאק ליחידות לוחמות

לא על הלחם לבדו: הצבא ירשה לבעלי רגישות לגלוטן להחליט לאילו יחידות הם יוכלו להתגייס • צה"ל ערוך לאספקה של מזון נטול גלוטן • "ייהנו מהחיילים באופן האופטימלי"

מעכשיו: צליאקים ללוחמה // צילום: אורן כהן // מעכשיו: צליאקים ללוחמה

לראשונה בתולדות צה"ל יתגייסו בחודש הבא חולי צליאק ליחידות לוחמות. באיגרת רשמית שנשלחה למועמדים לשירות ביטחון שסובלים מהמחלה ומבקשים להגיע ליום הסיירות, הם התבשרו כי יוכלו להתגייס לכל היחידות הלוחמות, כולל אלו המתמרנות, למעט לצנחנים ולקומנדו, בדיוק כמו כל מלש"ב אחר.

בצה"ל ערוך לאספקה שוטפת של מזון נטול גלוטן // צילום: מישל דוט קום
בצה"ל ערוך לאספקה שוטפת של מזון נטול גלוטן // צילום: מישל דוט קום

בנובמבר האחרון קיבל בג"ץ את עתירתו של עילי ויל, נער חולה צליאק, והורה לצה"ל לאפשר לו להתגייס לשירות קרבי. "יגע אפוא העותר ומצא, לא נח ולא זע, עד אשר ניתנה לו ולאחרים כמותו אפשרות לשרת כלוחמים, לעבור חלוצים למען עמם ומדינתם. בעזרת ה', יעשה ויצליח, יתגייס בטוב ויחזור בשלום", בירכו השופטים. ויל זומן ליום סיירות בעקבות אישור העתירה.

בעקבות ההחלטה ועבודת מטה שנעשתה בצה"ל, שבסיומה הוחלט לאפשר לחולי צליאק להתגייס ליחידות מובחרות, יצאה לפני כמה ימים איגרת מטעם בסיס מיטב (הבקו"ם), שמיועדת ללוחמים שמיועדים להגיע ליום סיירות. באיגרת הוסבר לבעלי רגישות לגלוטן לאילו יחידות הם יוכלו להתגייס: "לאחר עבודת מטה הוחלט לאפשר לחיילים בעלי רגישות לגלוטן לשרת בכלל יעדי הלחימה, לרבות אלו המתמרנים, מלבד חטיבות הצנחנים, קומנדו ושייטת 7 (שייטת הצוללות; ח"ג)".

השבחים לצה"ל

בצה"ל הודיעו כי הם ערוכים לאספקה שוטפת של מזון נטול גלוטן, בשגרה ובחירום, ועם זאת, מכיוון שמדובר ביחידות מתמרנות וסיירות, יהיו פעולות שעליהן יצטרכו לוותר בהיעדר אוכל מותאם. "מטבע הדברים ייתכנו תרחישי קיצון שעשויים להקשות על אספקת מזון מותאם", הכינו את הלוחמים לעתיד לקרות. "על כן, באחריותם של המפקדים בשטח לשקול את המתווה של כל פעולה ופעולה, ובמקרה הצורך אף להורות על אי השתתפותך בפעילויות שבהן עשוי הכוח הלוחם להיתקל בקשיי אספקה".

עו"ד מטלס // צילום: רענן כהן
עו"ד מטלס // צילום: רענן כהן

הלוחמים לעתיד התבקשו לחתום על האיגרת ולהצהיר כי הם חולי צליאק על מנת לאשר את התנדבותם ליחידות הללו.

עו"ד יניב מטלס, שליווה את עילי ויל בדרך למהפכת חולי הצליאק בצה"ל, בירך על האיגרת החדשה. "זוהי בשורה חשובה לא אך לחולי הצליאק שנמנע מהם עד היום שירות ביחידות המובחרות, אלא גם לצבא ולמדינה, שישכילו ליהנות מחיילים אלו באופן האופטימלי. אני מבקש לברך את הצבא על שהיה אוזן קשבת ושמצא לנכון לבחון לעומק את הצורך בשינוי המדיניות ולשנות מדיניות ארוכת שנים זו".

אלא שהמהפכה עדיין לא הושלמה לחלוטין. יו"ר ארגון זכויות הצליאק בישראל, אל"מ (במיל') ערן לפיד, מספר כי עדיין יש פערים בנושא. "אנחנו בארגון זכויות הצליאק פועלים כבר תקופה ארוכה מול צה"ל להסדרת גיוס ושירות הצליאקים. לדעתנו הצבא עדיין לא מוכן לתת מענה מתאים לצליאקים ויש פער משמעותי בין הרצון של בכירי אכ" א לבין יכולת המימוש בפועל".

"אנחנו מקבלים כל יום פניות של חיילים צליאקים ובני משפחותיהם עם תלונות על חוסר מזון מתאים, על התדרדרות במצב הרפואי, על חוסר יחס וקשב ועוד. אין בצבא מנגנון מתאים לטיפול בבעיות העולות ואנו דורשים שהצבא ישלים את הערכותו למענה לצליאקים שכבר משרתים טרם הרחבת הגיוס ליחידות מאתגרות וקשות".

"דרשנו מספר דברים: ביצוע בדיקות לצליאקים לאחר הגיוס כדי לראות אם מצבם הוחמר. לגוון ולהעשיר את המזון הניתן לצליאקים ולמצוא עבורם פתרונות נוספים בתחום. להכשיר את המפקדים ואת סגלי הרפואה והתזונה. לשפר את השליטה, הבקרה והמעקב אחר חיילים צליאקים. הובטח לנו על ידי ראש חטיבת תכנון ומקורות כ"א באכ"א, כי הוא ישלים עבודת מטה בנושא, אנו מחכים לעדכון שלו ונשמח לסייע לצה"ל באיתור פתרונות", סיכם לפיד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר