המפקח על הבנקים יאיר אבידן, מופיע הבוקר (ב') לראשונה בכנסת, בדיון שמקיימת ועדת הכלכלה ברשות ח"כ יעקב מרגי. אבידן נכנס לתפקידו לפני כ-3 חודשים, בשיאו של משבר הקורונה. הוועדה מתכנסת לדיון מיוחד שיעסוק בהשלכות הקורונה על פעילות המערכת הבנקאית, והיא צפויה לדון גם בהצעה לסדר יום שהגישו חברי הכנסת יבגני סובה, הילה שי וזאן, יעקב אשר ועבאס מנסור בנושא: "הממשלה והבנקים דוחקים משפחות וזוגות צעירים אל עבר חוסר יכולת החזר משכנתאות".
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
אבידן הציג מספר נתונים המנתחים את התמודדות המערכת הפיננסית עם משבר הקורונה. בין השאר, הציג את היקף דחיות תשלומי האשראי מתחילת המשבר, שלדבריו הוא חסר תקדים. סכום דחיית ההלוואות בין מרץ לאמצע אוגוסט עומד על 8.7 מיליארד שקל, עבור כ-700 אלף הלוואות בהן נדחו תשלומים; מתוכן, דחיות בהיקף של 2.9 מיליארד שקל ניתנו לעסקים קטנים ושל 2.7 מיליארד שקל למשכנתאות.
2 צפייה בגלריה
יאיר אבידן
יאיר אבידן
המפקח על הבנקים, יאיר אבידן
עוד הציג אבידן את השינוי בהיקף האשראי שניתן מתחילת מרץ ועד סוף יולי. בתקופת המשבר ניתן אשראי בהיקף של 20.5 מיליארד שקל, המהווה עליה של 5% במונחים שנתיים, כיוון שבשנה ניתן אשראי בהיקף של כ-40-50 מיליארד שקל. מתוך כך, 15.6 מיליארד שקל ניתנו במשכנתאות (עליה של 9% במונחים שנתיים), בעוד שירידה של 5.6 מיליארד שקל נרשמה באשראי הצרכני (ירידה של 9% במונחים שנתיים).
2 צפייה בגלריה
ח"כ יעקב מרגי
ח"כ יעקב מרגי
יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ יעקב מרגי
(צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
המפקח התייחס גם לאשראי לעסקים שניתן במסגרת הקרנות בערבות מדינה: כך, סך כל הקרנות בערבות מדינה עומד על 28 מיליארד שקל, מתוכן אושרו עד כה הלוואות בהיקף של 19.4 מיליארד שקל המהוות 69% מגודל הקרנות הכולל.
במסגרת הקרן המיועדת לעסקים קטנים ובינוניים (שעל ההלוואות במסגרתה נותנת המדינה ערבות של 15%) ניתן עד כה אשראי ב-17.5 מיליארד שקל, המהווה ניצול של 97% מגודל הקרן. לפי הנתונים שהציג המפקח, המערכת הבנקאית קיבלה כ-80 אלף בקשות לאשראי במסגרת הקרן לעסקים קטנים ובינוניים בערבות מדינה, מתוכן אושרו כ-60%.
במסגרת הקרן המיועדת לעסקים קטנים ובינוניים בסיכון מוגבר (שעל ההלוואות במסגרתה נותנת המדינה ערבות של 60%) ניתן עד כה אשראי בגובה 600 מיליון שקל, המהווה 16% בלבד מגודל הקרן.
המפקח הציג גם את העלייה בשיעור ביצוע פעולות בשירותים דיגיטליים במערכת הבנקאית. לדבריו, במחצית הראשונה של השנה 72% מסך פעולות משקי הבית נעשו בערוצים הדיגיטליים של המערכת הבנקאית - עלייה של 5% לעומת 2019.