אפליה כלפי תושבי יו"ש: נדרש שינוי מצב מהיסוד - סרוגים

אפליה כלפי תושבי יו"ש: נדרש שינוי מצב מהיסוד

דוח מבקר המדינה מצא כשלים בניהול ספרי המקרקעין, סבך ביורוקרטי וזליגת מידע, במועצת יש"ע מגיבים כי נדרש שינוי מצב מן היסוד ותיקון שורשי של העניין על ידי החלת החוק הישראלי

author-image
אפליה כלפי תושבי יו"ש: נדרש שינוי מצב מהיסוד
  (צילום: גיל יערי/ פלאש 90)

בהתיישבות הגיבו לדו"ח המבקר החמור על התנהלות המנהל האזרחי שיצא היום (שני).

מועצת יש"ע אמרו: "כבר שנים רבות שאנו מנסים לעורר את הדיון על הבעיות הרבות הכרוכות בכך שגוף צבאי שהוקם למטרות אחרות לגמרי, מנהל כיום את חיי השגרה של התושבים הישראליים ביהודה, שומרון ובקעת הירדן. דבר זה יוצר פערים רבים ואפליה כלפי הישראליים החיים באזור בשירותים הממשלתיים".

עוד באותו נושא

דו"ח המבקר: פרימיטיביות בהתנהלות המנהל האזרחי


3

"דו"ח המבקר, מעלה סוגיות רציניות בעבודת המינהל, ומציג את הקשיים שעומדים בפני הרשויות והתושבים ביהודה, שומרון ובקעת הירדן, במתן שירותים ובטיפול באתגרי האזור. נדרש שינוי מצב מן היסוד ותיקון שורשי של העניין על ידי החלת החוק הישראלי המלא במרחבי יהודה, שומרון ובקעת הירדן. רק ריבונות תטפל לעומק ותפסיק את האפליה בין תושבי האזור לשאר אזרחי מדינת ישראל.

בתנועת רגבים, העוקבת אחר סוגיית הקרקעות ביהודה ושומרון הגיבו: "מבין כל שורה ושורה בדו"ח מבקר המדינה על המנהל האזרחי, זועק הצורך לסגור את המנהל האזרחי ולהטמיע את אנשי המקצוע שלו בתוך משרדי הממשלה".

מאיר דויטש מנכ"ל תנועת רגבים מוסיף: "תפקידו של דו"ח מבקר המדינה למצוא ליקויים וכשלים הנופלים באופן טבעי בכל אחת ממערכות המדינה, אולם כמות הכשלים הנובעים מכפיפותו הכפולה של המנהל האזרחי ל'שני אדונים' – הן לצה"ל ומערכת הביטחון, והן למשרדי הממשלה, מגלמת בתוכה בעיה מהותית שלא תוכל להגיע לידי פתרון מעמיק ללא החלת ריבונות של מדינת ישראל ביהודה ושומרון. כל פתרון מקומי, משול להטלאה חוזרת ונשנית של שמיכה בלויה".

"בסוגיית המקרקעין, עולים שני כשלים מרכזיים שאנו מתריעים עליהם רבות לאורך השנים", אומר דויטש. "מלבד העובדה הבסיסית, כי מרשם המקרקעין ביהודה ושומרון חסוי וחסום בפני אזרחים ישראלים, באופן המהווה פגיעה קשה בזכות הקניין וחופש המידע, הרי שגם ניהול רישום המקרקעין באופן ידני, מיושן ואיטי, מהווה כר נרחב לזיופים ולפגיעה בזכויות הקניין וביכולת לרכישת מקרקעין.

אי קידום הסדר המקרקעין מאפשר לרשות הפלסטינית להוביל בשנים האחרונות מהלך מתוכנן, מתוזמן וממומן, להשתלט על מאות אלפי דונמים ביהודה ושומרון באמצעות בניה בלתי חוקית והשתלטות חקלאית, ואף בניהול של מרשם מקרקעין מטעמה באיזורים הנמצאים בשליטה ישראלית מלאה, ובכך להציב את מדינת ישראל בפני עובדות מוגמרות".

"היעדר הממשקים בין המנהל האזרחי למשרדי הממשלה, והעובדה כי אין בקרה ממשית ובלתי תלויה על היקף פעילותם של הקמטי"ם השונים, הן בכמות והן באיכות, מובילה אף היא לכרסום נוראי ביכולת המשילות, באכיפת החוק, ובהתוויית סטנדרטים מקצועיים המקובלים במדינת ישראל ובמדינות מערביות".

דובר צה"ל מסר בתגובה לדו"ח: "היחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים מברכת על הביקורת ותפעל למימוש מסקנותיה באופן מהיר. הדו"ח התקבל ביחידה לפני מספר חודשים והפערים שהועלו בו, טופלו באופן מידי או נמצאים בתהליך הטמעה".

"בנוגע לטענות המתייחסות להעסקת עובדים פלסטינים ביחידה לרישום מקרקעין, נבהיר כי לעובדים מקומיים אין מעורבות בעסקאות בהן מעורבים ישראלים, וטיפולן של עסקאות מסוג זה, כמו גם הגישה אל תוכנן, מתבצעות על ידי העובדים הישראליים בלבד. לאור האמור, על אף מעצרו של העובד המקומי על ידי הרשות הפלסטינית – לא קיים חשש מזליגת מידע הנוגע למכירת קרקעות לישראלים" הוסיפו בדובר צה"ל.

"עם זאת, מעצרו נבדק לעומק על ידי גורמים במנהל האזרחי למול גורמי הביטחון הרלוונטיים ברשות הפלסטינית, זאת על מנת להבטיח כי לא זלג כל מידע ממודר. כמו כן, באשר לטענות של גורם הפעיל בתיווך קרקעות באיו"ש, נבהיר כי עד לכתיבת שורות אלו לא התקבלו ראיות התומכות בטענות כי הועבר מידע ממודר על ידי עובד מקומי במשרד קמ"ט מקרקעין לגורמים כאלה או אחרים ברשות הפלסטינית".

בנוגע למימוש מודל התעסוקה מדגישים בצה"ל כי המנהל האזרחי פועל למימוש המודל, כפי שאושר על ידי הממשלה, מתוך הבנה ברורה כי מדובר במהלך גדול בעל השפעה חיובית רחבה על תחום תעסוקת הפלסטינים בישראל. מהלך זה צפוי למנוע את פעולות הסחר בהיתרים, וכן לבטל את התלות של העובד הפלסטיני במעסיק, זאת על ידי הנפקת ההיתר על בסיס מכסות סקטור ולא על בסיס מכסות אישיות של מעסיקים – כפי שמתנהל כיום.

מימוש מודל שכזה – המהווה שינוי מהפכני בתהליך הנפקת היתרי התעסוקה בישראל – הינו תהליך מורכב שדורש זמן לא מבוטל להיערכות וביצוע, התלוי בין היתר בתיאום אל מול משרדי ממשלה נוספים מלבד המנהל האזרחי. נדגיש כי המנהל האזרחי פועל ללא לאות למימוש המודל במהרה, כפי שכבר החל בפועל בבחינת המודל באזור התעשייה עטרות, לצד עבודה מתקדמת בבניית מערכת ממוחשבת ייעודית למימוש המודל.

בדו"ח הביקורת צוין כי קמ"ט תעסוקה אינו מממש את חובתו לאכוף את השימוש ברישיונות עבודה של עובדים פלסטינים ביישובים ישראלים בתחומי איו"ש. יש לציין, כי ביחידת קמ"ט תעסוקה אין תקינה ליחידת פיקוח ואכיפה, אך עם היוודע על מעסיק אשר מפר את החוק – המעסיק מזומן לבירור אצל קמ"ט תעסוקה ובמידת הצורך נסגרים לו רישיונות העבודה".

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
תגובה אחת מיין לפי
1
איזה יופי. נכון חוק...
אלי | 03-08-2020 14:45
איזה יופי. נכון חוק ביוש לתושבים הלבנים. לדעתי זה נקרא אפרטהייד.