סקר: 39% מהנשים החרדיות ו-33% מהגברים החרדים לא יצביעו למפלגות המדירות נשים

סקר שערך מכון גיאוקרטוגרפיה מוכיח כי הציבור החרדי השתנה: הדרת נשים לא מתקבלת בסלחנות ויש ציפייה לשילוב נשים במוקדי קבלת ההחלטות. אסתי שושן, מנכ"לית "נבחרות", על המהפכה שמתרחשת ממש עכשיו

במהלך פעילותי בשנים האחרונות להגברת המודעות לזכות הייצוג הנעדרת של נשים חרדיות במפלגותיהן, אחת התגובות הנפוצות היא: "אתן שדורשות ייצוג, הנכן מיעוט בקרב ציבור הנשים החרדיות כולן". ובכן, מעולם לא התפתיתי לחשוב שעמדתי מייצגת רוב. בתוך עמי אני יושבת, ומכירה היטב את העמדות הנפוצות בקרב נשים וגברים חרדים. אך מה שאני כן יודעת, זה שישנן תזוזות. כמי שמגיעה מתוך המגזר, ברור לי שאף מפלגה חרדית לא תשנה את דרכה בעתיד הנראה לעין ותעניק מקום לנשותיה סביב שולחן מקבלי ההחלטות, אלא אם כן היא תבין שהדבר משתלם לה היטב, או שהיפוכו יכול לגרום לה לאבד מנדטים באופן משמעותי. על מנת להגיע למצב שכזה צריך לצאת למסע הסברה ארוך טווח, שכמעט בלתי אפשרי בתוך חברה מסתגרת.


לקראת הבחירות הקרובות יצאנו לבדוק היכן הציבור נמצא ביחס לייצוג חרדיות בכנסת. ובכן, אני קוראת סקרים צינית וביקורתית, במיוחד סקרי עמדות. ברור לי היטב שעמדות מסוימות בהן מחזיקים אנשים, לא תמיד ישקפו את ההצבעה שלהם, במיוחד באווירה הישראלית המתלהטת של שבטיות, הסתה והפחדה – מהלכים שלצערנו מרבית המפלגות חוטאות בהם, וודאי המפלגות החרדיות שהצליחו בעשורים האחרונים להפוך את העניין האזרחי, הדמוקרטי, המערבי והחילוני של הצבעה בבחירות לחובה קדושה, למצווה נדירה שחובה לקיימה ולקנות את עולמך בה.


הנתונים שעלו בסקר הטלפוני שנערך על ידי מכון הסקרים גיאוקרטוגרפיה, בקרב אנשים יהודים ישראלים מכלל הזרמים והמגזרים, העידו כי אכן דברים משתנים. שימו לב לנתון מדהים: כ-40% מהנשים החרדיות אמרו "לא נצביע למפלגה שמדירה נשים". תשובה זהה הגיעה גם משליש מהגברים החרדים.


אם נצלול למספרים קצת יותר לעומק, נגלה כי בתשובה לשאלה האם יצביעו למפלגה אשר אוסרת על נשים להתמודד על מקום ברשימתה, ציינו 39% מהנשים החרדיות כי לא יצביעו למפלגה כזו, כאשר 19% אמרו כי "בטוח שלא יצביעו" למפלגה כזו ו-20% נוספות "חושבות שלא" יצביעו לה. נתון מפתיע נוסף הראה כי גם 33% מהגברים החרדים מצהירים כי לא יצביעו למפלגה שמדירה נשים, כאשר 17% אמרו "בטוח שלא" ו- 16% נוספים "חושבים שלא". אמנם, סביר להניח כי ברגע האמת בקלפי חלק מהמצביעים כן יצביעו למפלגות החרדיות, ומכיוון שאחוז גבוה בחברה החרדית בעצם לא מודע להדרת הנשים המובנית במפלגות החרדיות, אך זהו תמרור אזהרה לעתיד: תמשיכו להדיר את הנשים והתמיכה בכם תלך ותקטן. בסך הכל, 79% מהציבור הישראלי מצהירים כי לא יצביעו למפלגות שאוסרות על נשים להתמודד – קרי המפלגות החרדיות. 


האמת היא שאותם נתונים הפתיעו גם אותי ונראו לי לרגע מנותקים מהמציאות. האם יגיע יום שבו הציבור החרדי, או ציבור הנשים החרדיות, יבוא חשבון עם המפלגות המדירות אותו? אני עדיין מתקשה לראות זאת באופק ומשתדלת למקד את המאבק בהעצמה ובהכשרת מנהיגות חרדיות שתתחלנה להשתלב בעשיה הציבורית, החברתית והפוליטית.



כמו כן מתברר כי הרצון לראות אישה חרדית בכנסת ישראל חוצה את כל קבוצות החברה הישראלית. בתשובה לשאלה האם היית רוצה לראות נשים חרדיות כחברות כנסת, אמרו 59% מהנשאלים כי הם רוצים לראות נשים חרדיות בכנסת. 27% השיבו כי הם מאוד רוצים ו-32% נוספים השיבו כי הם די רוצים, לעומת פחות מרבע שמתנגדים. בקרב מצביעים אשר מגדירים עצמם כחילונים מדובר על לא פחות מ65% מהנשאלים. מדובר בתובנה מעניינת עבור מפלגת ש"ס אשר בונה על הקולות המסורתיים והדתיים לאומיים. אחוזי התמיכה הגבוהים בקרב קבוצות האוכלוסייה השונות מוכיחים למעשה כי ש"ס תרוויח משילוב של אישה חרדית ברשימה וייתכן שחלק מהמצביעים שנטשו אותה בשנים האחרונות יחזרו להצביע למפלגה.


השר אריה דרעי מש"ס וחבר הכנסת אורי מקלב מסיעת "דגל התורה" ציינו בראיונות שקיימו באמצעי התקשורת, כי העולם הציבורי אינו מיועד לנשים. אמירה זו חייבת להיות קריאת השכמה למחוקקים הבאים ובעיקר למחוקקות. חובה לסלק את הנגע הזה של הדרת נשים מהפוליטיקה בדרך חקיקה, כפי שעשו בחוק המועצות הדתיות. כל עוד מאפשרים למציאות הזו להתקיים, היא מקבלת לגיטימציה ומתרחבת לאזורי נורמה חדשים.



גם במפלגות חילוניות קשה לאישה חרדית להשתלב, וזהו מלכוד שלא ניתן לצאת ממנו. אם אותה נבחרת ציבור תקדם עמדות חרדיות קלאסיות, הרי שהיא מהר מאוד תיבעט החוצה על ידי ליברלים חילונים וכבר היו דברים מעולם. אם היא תביע עמדות חילוניות ליברליות, הממסד החרדי מיד יוקיע אותה ויטען שהיא אינה חרדית. האמת שלרוב עצם ההתמודדות של אישה חרדית בזירה פוליטית חילונית מביאה עמה גלי ביקורת ומד חרדיות קפדני שיותיר אותה מבחוץ, כפי שמנסים לעשות עכשיו לעומר ינקלביץ שרצה ברשימת כחול לבן עם סיכויים גדולים להיבחר.


הנתונים הם תמרור אזהרה למנהיגי הציבור החרדי, והסקר מוכיח שהציבור החרדי כבר פחות מצביע כגוש אחד מבעבר. המודעות החברתית להדרת הנשים במפלגות החרדיות נמצאת במגמת עלייה. 'עולם לא כמנהגו נוהג' והנתונים מהווים תמרור אזהרה למפלגות החרדיות. הגיעה העת לתת לנשים חרדיות את הזכות להיבחר לכנסת במסגרת מקומנו הטבעי – המפלגות החרדיות, ולאפשר ייצוג ל-50% מהאוכלוסייה החרדית. האישה החרדית מפרנסת את הבית ומאפשרת לבעל ללמוד תורה ולגדול בתורה, ורואה בכך ערך גדול. לצד זה, מגיע לאישה החרדית לקבל ייצוג בכנסת ובכך להביא לידי ביטוי את ערכיה ואת הנושאים החשובים לה, את הסוגיות החברתיות הבוערות שנשים ואמהות חרדיות מתמודדות איתן שעד היום לא זכו לקבל ייצוג בכנסת ישראל".


הכותבת היא מייסדת ומנכ"לית תנועת נבחרות – נשים חרדיות לייצוג שיוויון וקול


 


בחירות 2019 | אנחנו ב-Onlife מתחייבות להביא את כל הדעות ששמות במרכז את מה שחשוב לנשים. ההאשטאג שלנו #טובלנשיםטובלכולם. מוזמנות ומוזמנים לשתף.




הכתבה פורסמה לראשונה באתר onlife https://www.onlife.co.il/?p=185089

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר