לא מוכנים

המומחים מזהירים: אנו מצפים לרעידת אדמה משמעותית

רעידות האדמה הקטנות שהורגשו ביומיים האחרונים בעיקר באיזור הצפון מעוררות דאגה והמומחים מזהירים כי ישנו צפי לרעידה משמעותית יותר וכי על המדינה והציבור להיערך לכך (חדשות בארץ)

דניאל הרץ | כיכר השבת |
תרגיל רעידת אדמה בכנסת (צילום: יניב נדב, פלאש 90)

אחרי שרשרת רעידות האדמה שפקדו את אזור הצפון ביומיים האחרונים, המסביר לציבור מטעם פיקוד העורף, אלוף-משנה (במיל') גילי שנהר, הזהיר כי "אנחנו מצפים לרעידת אדמה משמעותית, אבל אין לנו אפשרות לדעת מתי זה יקרה בדיוק. אפשרות אחת זה להיות כמו בת יענה ולהגיד 'לי זה לא יקרה' והאפשרות השנייה היא להקשיב להנחיות פיקוד העורף ולהיערך בהתאם".

אתמול (ה') בצהריים הורגשה, בעיקר בצפון הארץ, רעידת משנה קלה בעוצמה של 3.2 דרגות. שלשום הורגשה רעידה בעוצמה של 4.5 וכמה שעות לפני כן התרחשה רעידת אדמה בעוצמה של 4.1 דרגות.

שעות לאחר רעידת האדמה שהורגשה בצפון ויממה לאחר הרעידה שהורגשה ברחבי הארץ, התייחס שנהר לתרחיש האימים, שבו תתרחש בישראל רעידת אדמה שתוביל לקריסת בניינים ותשתיות כפי שאירע ברעידת האדמה המפורסמת שהרסה את צפת.

הוא הסביר, כי "באזור שלנו יש רעידות אדמה. רעידת האדמה המשמעותית האחרונה התרחשה בשנת 1927, לפניה הייתה רעידה בשנת 1836, כך שאנחנו מזהים שיש רעידת אדמה משמעותית בערך כל 100 שנים".

שנהר הזהיר משאננות של הציבור וציין כי רעידות האדמה האחרונות לא דומות לרעידה המשמעותית שממנה מזהירים גורמי החירום בעורף. "ההבדל בין רעידה בעוצמה של 4 דרגות לעוצמה של 5 דרגות - זה פי 30", מסביר שנהר.

"אנשים צריכים להבין את הפער הזה שהוא במכפלות וזה דבר משמעותי. רעידות בעוצמה של 6 ו-7 יכולות להביא כבר לקריסת בניינים, קריסת תשתיות ונפגעים רבים. רעידת אדמה זה אירוע פתע, ולכן צריך להתכונן אליו מראש ולהיערך בהתאם".

כבר עתה ברעידות הקלות יחסית נוצרו נזקים למבנים. בדיקה שערך משרד החינוך בבית הספר היסודי כדורי בגליל התחתון, העלתה כי המבנה המרכזי של המוסד ניזוק ברעידות האחרונות. ראש המועצה האזורית גליל תחתון, מוטי דותן, אמר שמדובר במבנה ישן בן יותר מ-60 שנה: "המפקח החליט שהמבנה מסוכן מדי, בעיקר לנוכח החשש מפני רעידות נוספות. הודענו להורים ששנת הלימודים הבאה תיפתח במבנה זמני, אחר, אבל תיפתח במועדה. בסופו של דבר אני מאמין שמעז יצא מתוק ויהיה לבית הספר מבנה חדש".

ישנן תכניות הקשורות לרעידות אדמה, בפיקוד העורף הכשירו בשנה האחרונה יותר מ-74 אלף תלמידי כיתות י' מרחבי הארץ, במסגרת פרויקט אורי, שיוכלו לסייע בחילוץ לכודים במקרה של רעידת אדמה משמעותית עד להגעת צוותי החילוץ של פיקוד העורף. במקביל הכשירו בפיקוד צוותים של עובדי הרשויות המקומיות שגם כן יוכלו לסייע בזמן אמת בשעות הראשונות אחרי רעידת אדמה משמעותית. אך עדיין המוכנות אינה מספקת.

בטבריה, הסמוכה למוקדי רעידות האדמה האחרונות, אומרים כי עשרות בנייני מגורים בשכונות הוותיקות חוזקו בשנים האחרונות, יחד עם משרד השיכון והבינוי, חברת עמידר ופרויקט שיקום שכונות.

"העבודות נמשכות גם בימים אלה, בהתאם לתוכנית עבודה שנתית. יחד עם משרד החינוך השלמנו במהלך ארבע השנים האחרונות חיזוק של שישה מוסדות חינוך נגד רעידות אדמה, ועוד ארבעה בתי ספר בהיקף של עשרות מיליוני שקלים", אומרים בעיריית טבריה.

בנוסף, לדבריהם, יש השקעות של אגף הביטחון במשרד הפנים בנושא של רכש אמצעים, שיפוץ מרכזי הפעלה, ומערכות שליטה וקשר, "אך אין ספק שאנו עדיין רחוקים מן המנוחה והנחלה", מסרו בעיריית טבריה.

לעומת זאת, בצפת שכבר נהרסה בעבר ברעידת אדמה קשה, אומרים, כי ההשקעות עדיין לא הגיעו, ובשנים האחרונות לא נעשה דבר לחיזוק המבנים בעיר - שנמצאת בלב האזור המסוכן.

"תוכנית הצפון של שר הביטחון אביגדור ליברמן למיגון הצפון, בפרט המרכז הרפואי זיו, נחוצה ותשדרג בעשרות מונים את המבנים. מדובר בהחלטה חסרת תקדים להשקיע חמישה מיליארד שקלים בחיזוק ומיגון ואנו סמוכים ובטוחים כי התוכנית תצא לביצוע", אמר ראש העיר אילן שוחט, איש "ישראל ביתנו".

"לצד ההחלטה המבורכת של שר הביטחון, על המדינה להסתכל בראייה נרחבת יותר ולמנוע ככל שניתן אפשרות שתושבים ייפגעו ויזקקו לשירות רפואי. לא יעזור לנו מרכז רפואי ממוגן שסביבו עשרות אלפי תושבים בצפון המתגוררים במבנים שאינם עמידים ברעידת אדמה חזקה", הוסיף.

שוחט אמר כי "בשכונות הוותיקות של צפת יש בתים רבים הזקוקים לחיזוק מפני רעידות אדמה, בפרט בעיר העתיקה. לצערי, תוכנית פינוי בינוי כמו גם תמ"א 38 אינן רלוונטיות לפריפריה במתכונתם הנוכחית ואינן כדאיות כלכלית בקרב יזמים".

עוד אמר: "אם המדינה לא תכניס את היד לכיס ותעודד קבלנים לחזק מבנים, נישאר חשופים לאובדן חיי אדם ולנזקים ברכוש שיעלו עשרות מונים מהוצאה לביצוע של מיזמים וחיזוק מבנים. חשוב לומר כי במסגרת פרויקט רחב היקף לשדרוג מבנים בצפון, גם איכות חייהם של התושבים תשתפר עם שכונות שיהיו מחוזקות ויזכו תוך כדי למתיחת פנים חזותית".

אבי נעים, יו"ר ועדת הביטחון במרכז השלטון המקומי וראש מועצת בית אריה, אמר: "חייבים להתעורר ולשפר את מוכנות העורף לרעידות אדמה. הרעידות האחרונות הן תמרור אזהרה עם סימן קריאה לקברניטי המדינה. שנים שאנו מתריעים על תוצאותיה הקשות של רעידת אדמה צפויה בישראל, ולשמחתי הפעם זה הסתיים ללא נפגעים ונזק, אולם לא לעולם חוסן. חייבים לשפר את יכולות ההתמודדות של הרשויות והמדינה בתרחיש רעידת אדמה. יש להקצות משאבים ולהיכנס למימושה של תכנית חומש להכנת ישראל לרעידות אדמה".

נעים הוסיף, כי "ב-11 השנים האחרונות אנחנו חוזרים ומתריעים - לא נעשה מספיק. צריך באופן מיידי להתקין מערכות התרעה בכל מערכת החינוך בישראל. הובלנו על העניין מאבק והצלחנו לשנות את המצב ב-1,600 בתי ספר אך זה לא מספיק. במקום הנושא של תמ"א 38 צריך לעבור לפינוי-בינוי. מה שקורה בטבריה זה אסון שעומד בפתח, אנחנו נידרש לאסון הזה בעוד שנים רבות, מדינת ישראל צריכה להתעורר ולעשות תוכנית חומש. אבל לפני הכול צריך להפסיק לטמון את הראש בחול ולעשות מעשה".

בערים רבות בארץ נעשתה בעבר בנייה על עמודים, דבר שנחשב להרבה פחות יציב וישנן תכניות רבות כדי לשפץ את המבנים ולחזקם. רעידת אדמה משמעותית יכולה להביא לקריסת מבנים כאלה ולתמונות קשות במיוחד.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר