שתף קטע נבחר

ועדת הכספים אישרה את תוכנית נטו משפחה

ברוב קולות אישרה ועדת הכספים את תוכניתו של שר האוצר, משה כחלון, להגדלת מספר נקודות הזיכוי להורים לילדים עד גיל 6. ההצעה אושרה סופית פה אחד ע"י חברי הקואליציה והאופוזיציה, לאחר שנוסף לחוק סעיף שנועד להבטיח ככל שניתן כי ההטבה לא תבוטל בתום שנות התקציב הנוכחיות

הצעת החוק הממשלתית להגדיל את הכנסת הנטו המשפחתית אושרה היום (ד') בוועדת הכספים לקריאה שנייה ושלישית. מדובר בתיקון חוק מס הכנסה שמגדיל את מספר נקודות הזיכוי הניתנות להורים לילדים שטרם מלאו להם 6 שנים. לאחר האישור הצעת החוק צפויה לעלות להצבעה בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת עוד הערב, לצורך אישורה הסופי.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

ההצבעה אושרה בבוקר ברוב קולות הקואליציה. עם זאת באופוזיציה דרשו הצבעה חוזרת, ואחר הצהריים ההצעה אושרה סופית פה אחד ע"י חברי הקואליציה והאופוזיציה, לאחר שהוסרו כל ההסתייגויות.

 

האופוזיציה לא התנגדה לעצם הגדלת נקודות הזיכוי, אלא לתוקף החוק כהוראת שעה לשתי שנות התקציב הקרובות 2017-2018, ודרשה להפוך אותו לחוק קבוע גם לשנים הבאות. האוצר התנגד בגלל העלות המוגבלת לתקציב השוטף - 1.7 מיליארד שקל - המבוססת על עודפי הכנסות מגביית המסים מעבר למתוכנן.

 

לקראת ההצבעה הסופית לחץ יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) להכניס לגוף החוק סעיף חדש מטעם הוועדה, הקובע שעד 60 יום לפני תום שנות התקציב, המועד שעד אליו צריך יהיה משרד האוצר להגיש את התקציב ל-2019, יהיה על שר האוצר או מי מטעמו, להגיע לוועדה על-מנת להודיע לחבריה, האם בכוונת הממשלה להמשיך אל הענקת נקודות הזיכוי ואף להפוך את ההטבה להוראת קבע או לא.

 

גפני לחץ להכניס את הסעיף על-מנת להבטיח ככל הניתן, שההטבה לא תבוטל ותוארך אף מעבר לשנות התקציב הנוכחיות. "אני מתקשה לראות כיצד שר אוצר כלשהו ואף מישהו משרי הממשלה יתנגד להארכת ההטבה או שיודיע על ביטולה לאחר שהציבור כבר יתרגל אליה", אמר גפני, "מדובר בהטבה חשובה, שיש בה עידוד אמיתי ליציאת הורים לשוק העבודה ועל-כן מן הראוי שהדבר יהיה בהוראת קבע. משהממשלה סירבה לקבוע את ההטבה במסגרת הוראת קבע, הרי שאנו עומדים על-כך ששר האוצר יבוא לכאן לוועדה ויודיע על כוונתו בעניין לקראת שנות התקציב הבאות". 

 

גפני: דחיתי לחצים לקיים דיון לילי

בבוקר טען גפני שהוא דחה אמש לחצים מ"דרגים גבוהים" לקיים את הדיון בשעות הלילה כדי שהחוק יאושר עד הבוקר. "חסתי על כבוד הוועדה אחרי התקדים של התאגיד", אמר. אבל את הסערה היה קשה לדחות. ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) אמר בפתח הדיון כי "חוק כזה שבא כהוראת שעה, זו דרך מקולקלת שלא מעודדת אנשים לצאת לעבודה".

 

חברי הוועדה מסיעת כולנו תקפו את הצטרפות המחנה הציוני לדרישה שהחוק לא יהיה הוראת שעה. ח"כ רועי פולקמן אמר, "חשבתי שאתם קשורים למחאה החברתית ועכשיו מבקשים לעכב תכנית שתביא לזוג צעיר תוספת של אלפי שקלים". ח"כ רחל עזריה: "זוגות צעירים נמצאים בכל מגזר ובכל קבוצה. ההטבה היא לכולם".

 

בוויכוח אם ניתן להאריך את מתן ההטבה מעבר לתקציב השוטף, טען איתי טמקין מאגף התקציבים שמדובר בהתחייבות תקציבית גדולה (1.7 מיליארד שקל) שאינה מתאפשרת בחוק התקציב. על הדרישה לתת לתא המשפחתי את הנקודות של אישה יולדת אמר שהיא נוגדת את כוונת ועדת טרכטנברג להוציא נשים לשוק העבודה באמצעות תמריצי מס".

 

יולדת תוכל להעביר נקודות זיכוי לשנת התקציב הבאה

מכשול נוסף שעלה במהלך הדיון הוסר אחרי התייעצויות עם האוצר, בפשרה שהושגה לאחר שמנכ"ל משרד האוצר וראש אגף התקציבים הוזעקו לכנסת. האוצר הסכים בקושי שהאישה היולדת תוכל לבקש בסוף שנת המס 2018 להעביר את הנקודות לזכותה בשנת המס הבאה, כלומר בתקציב הבא, אם בשנת ההיריון והלידה הכנסתה היתה מתחת לסף המס. נוסח זה יצורף להצעת הממשלה וזו התקבלה בתום דיון סוער. תוקף ההטבה רטרואקטיבי מה-1 בינואר 2017.

 

לפי הנוסח שאושר, האישה תקבל 1.5 נקודות זיכוי במס בשנת הלידה במקום 0.5% כיום ו-2.5 נקודות עבור הילדים בגילאי 1-5 שנים במקום 2 נקודות כיום. מהטבה זו ייהנו גם גברים ונשים במשפחות חד-הוריות. נקודת זיכוי מגדילה את הנטו ב-215 שקל.

 

מנוסח הפשרה עלתה שאלה אחת: איזה תוקף יהיה לדחיית נקודות הזיכוי לשנת המס 2019 במסגרת התקציב הבא, אם בממשלה הבאה יכהן שר אוצר אחר. היו"ר גפני השיב: "אחרי שהציבור יתרגל לניקוד החדש אני לא רואה את השר שינסה להחזיר את גלגל ההטבה אחורנית".


פורסם לראשונה 10/05/2017 13:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים